Debat

DF: Børns retssikkerhed skal sikres

DEBAT: Ombudsmandens Børnekontor gør, hvad de skal, men Børnekontorets rolle skal klargøres tydeligere i den brede offentlighed, så børnene får den rette hjælp. Den opgave vil Dansk folkeparti gerne være med til at løse. Det skriver partiets socialordfører, Karin Nødgaard.

For Dansk Folkeparti er det vigtigt, at det store antal udsatte børn, der har behov for hjælp, får det, og får det hurtigst muligt. Det mener partiets socialordfører, Karin Nødgaard.
For Dansk Folkeparti er det vigtigt, at det store antal udsatte børn, der har behov for hjælp, får det, og får det hurtigst muligt. Det mener partiets socialordfører, Karin Nødgaard.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Nødgaard (DF)
Socialordfører

Forventningens glæde er ikke kun relateret til fx højtider, men også noget, man som politiker kan føle, når en politisk beslutning skal føres ud i livet og indføres for første gang.

Sådan tror jeg, vi var mange, der følte, da vi for et par år siden deltog i receptionen hos Ombudsmanden i forbindelse med etableringen af Børnekontoret. Der var en ganske særlig stemning, og det var en dag, som skulle markere en skillelinje for udsatte børn i Danmark.

Primært de børn, som føler sig overset i et system, der ofte opfattes som konstrueret på de voksnes præmisser. En opfattelse, som jeg sagtens kan forstå, og som man af og til, både som borger, forældre og politiker, kan nikke genkendende til.

Derfor var mine forventninger til Børnekontoret store, og det er de faktisk fortsat. 

En stærk autoritet
Dansk Folkeparti mener som hidtil, at det er vigtigt, at vi i Danmark kun har én institution, der kaldes Folketingets Ombudsmand. Derfor har vi også tidligere fremført, at det ikke er hensigtsmæssigt at etablere ombudsmandsfunktioner på andre områder, fx børneområdet. At der blev etableret et Børnekontor hos Ombudsmanden, var en udmærket ide. Det er det stadig, men der kan være ting, vi fra politisk side skal se på, om vi kan ændre for at forbedre børns retssikkerhed.

At der blev etableret et Børnekontor hos Ombudsmanden, var en udmærket ide.

Karin Nødgaard (DF)
Socialordfører

Ombudsmanden og Børnekontoret gør sådan set det, som de nu en gang skal, dvs. behandler juridiske spørgsmål, og først undersøger sager, når alle andre klagemuligheder er udtømt. Det, vi har set, er, at Ombudsmanden har rejst en række tunge sager om, fx hvordan kommuner håndterer indberetninger om socialt udsatte børn, og hvor langt kommunerne går i deres spareøvelser uden at overtræde lovgivningen på anbringelsesområdet. I denne type af sager er det, at ombudsmandsinstitutionen, med stor juridisk kompetence, kan være en stærk autoritet over for myndighederne.

Børns retssikkerhed skal sikres
Desværre har det nok ikke været klart nok i den brede offentlighed, at det er denne funktion Børnekontoret har. Det bør vi klargøre tydeligere, således at ethvert barn eller voksen, der har en børnesag, de vil have kigget på, præcist ved, hvor de skal henvende sig for at få den nødvendige hjælp. Det har Christiansborg en forpligtelse til at sikre. Det skylder vi både Ombudsmandens Børnekontor og ikke mindst de borgere, der henvender sig til Børnekontoret. Børns retssikkerhed skal sikres.

For at få denne retssikkerhed, er det nu afgørende, at der laves en grundig evaluering af den model, der blev lavet i 2012, og ud fra denne nøje gennemtænkes, hvorledes det sikres, at enhver borger, der henvender sig om en børnesag, får den rette vejledning og henvises til rette sted med sin sag.

For Dansk Folkeparti er det vigtigt, at det store antal udsatte børn, der har behov for hjælp, får det, og får det hurtigst muligt, og ikke føler, man løber panden mod en mur og bare sendes videre i et tungt system.

Derfor indgår Dansk Folkeparti gerne i drøftelser om, hvorledes systemet gøres mere smidigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Nødgaard

Afdelingsleder, fhv. MF (DF)
lærer (Haslev Lærerseminarium 1990), diplom i ledelse (2021)

0:000:00