Debat

DF: Hast ikke igennem med børns rettigheder

DEBAT: Det er vigtigt ikke at lave forhastede beslutninger og hovsaløsninger blot for at forbedre børns rettigheder hurtigst muligt. Det skriver socialordfører Karin Nødgaard (DF).

Ofte kræver det for en voksen ikke så megen søgning at finde råd. Det kan være sværere for et barn. Det mener Karin Nødgaard (DF), socialordfører.
Ofte kræver det for en voksen ikke så megen søgning at finde råd. Det kan være sværere for et barn. Det mener Karin Nødgaard (DF), socialordfører.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Nødgaard (DF)
Socialordfører

I et af de tidligere indlæg skriver debattøren, at han og hans organisation interesserer sig for børns rettigheder. Det glæder mig at læse, men mon ikke alle organisationer på området og politikere, såvel lokalt som landspolitisk, har denne interesse? Jeg tror ikke, man kan tage patent på eller gradbøje denne interesse, ej heller konkludere, at fordi alt ikke er optimalt, vil vi som lovgivere ikke børns bedste. Det vil vi.

Jeg har, siden jeg valgte at gå aktivt ind i politik, haft et ønske om at forbedre forholdene for de udsatte grupper i samfundet, og med en baggrund som folkeskolelærer gennem mange år har jeg netop kunnet se, at der er behov for løbende forbedringer for nogle børn og unge i Danmark. Gennem årene er der sket forbedringer, som er politisk besluttet, men at sige, at vi er i mål, vil være en overdrivelse. Jeg mener dog, at den proces, som vi er i gang med, og i bred politisk enighed, er positiv.

Vi er altså mange, der vil sikre børns rettigheder. Spørgsmålet er bare, hvorledes de sikres? Det kan der være forskellige opfattelser af. For nogle af organisationerne og nogle af de personer, som er involveret i børns vilkår, er det nok lidt nemmere at kritisere og kræve forandringer i en fart. Det er her forskellen til det politiske beslutningsniveau ligger.

Som folkevalgt vil jeg gerne være med til at forbedre lovgivningen på området, så børns retssikkerhed styrkes. Jeg må dog sige, at det er vigtigt, at vi fra Christiansborgs side ikke tyr til hovsaløsninger eller lappeløsninger. Det er vigtigt, at vi ser på det i et bredt perspektiv og med en længere tidshorisont.

Plads til forbedringer
Dansk Folkeparti indgår gerne i en drøftelse af, hvorledes børns retssikkerhed kan styrkes og i hvilket forum, det skal foregå. Vi ser, der er plads til forbedringer, men vi er ikke overbevist om, at der skal etableres en egentlig børneombudsmandsinstitution. Måske skal Børnekontoret under Ombudsmanden have nogle ændrede beføjelser, således at de børn, der vil klage over deres egen sag, hurtigt og enkelt får at vide, hvilke muligheder de har for at klage og dermed føle, de kan blive hørt, og at der reageres aktivt.

Vi ser, der er plads til forbedringer, men vi er ikke overbevist om at der skal etableres en egentlig børneombudsmandsinstitution.

Karin Nødgaard (DF)
Socialordfører

Når så det er sagt, finder jeg det også vigtigt, at vi som borgere og medmennesker sætter os ind i, hvordan vi kan støtte og hjælpe børn, der af den ene eller anden årsag føler sig uretfærdigt behandlet, at vi netop som voksne medmennesker gør en indsats for at sætte barnet eller den unge i kontakt med rette sted, så man ikke føler, at man løber panden mod en mur flere gange, men kommer til en åben dør, hvor der er hjælp og vejledning at hente.

Ofte kræver det for en voksen ikke så megen søgning at finde råd. Det kan være sværere for et barn. Derfor vil det også være oplagt, at der kigges på, hvorledes vi kan forbedre de vejledninger, der findes, på fx internettet, så det ikke opleves som en uoverskuelig jungle med informationer og valgmuligheder. Faktisk tror jeg det er et godt sted at tage fat, sideløbende med at der kigges på de mere langsigtede og holdbare forbedringer rent lovgivningsmæssigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Nødgaard

Afdelingsleder, fhv. MF (DF)
lærer (Haslev Lærerseminarium 1990), diplom i ledelse (2021)

0:000:00