Direktør forsvarer kritiseret millionrenovering af Mændenes Hjem: "Vi har ikke lavet et discounttilbud"

Mændenes Hjems direktør Eva Secher Mathiasen er "ærgerlig over", at Socialtilsynet kritiserer en 100 millioner kroner dyr renovering af herberget blot et år efter, det står færdigt. Direktøren understreger dog, at herberget ville være tvunget til at henvise flere borgere til et liv på gaden, hvis ikke lokalerne var blevet renoveret. 

Eva Secher Mathiasen har været direktør for Mændenes Hjem siden august 2023. 
Eva Secher Mathiasen har været direktør for Mændenes Hjem siden august 2023. Foto: Mathias Svold / Scanpix
Søren Dahl

Det er ifølge Mændenes Hjems direktør Eva Secher Mathiasen “ærgerligt”, at herbergets nyrenoverede lokaler på Istedgade kun et år efter en milliondyr istandsættelse får kritik af Socialtilsynet for at være slidte, trange og i visse tilfælde sundhedsskadelige og “uværdige” for borgerne. 

Men direktøren holder fast i, at renovationen har skabt et med hendes ord “flot resultat”.  

“Er det et resultat med mangler, og et resultat, der på visse punkter kan kritiseres? Ja, det er det. Men jeg mener helt afgjort, at vi har fået skabt nogle rammer, der betyder, at vi kan hjælpe endnu flere udsatte borgere til en værdig tilværelse," siger Eva Secher Mathiasen.  

"Og jeg mener, at de fonde, der har doneret penge til renoveringen i høj grad kan være tilfredse,” fortsætter direktøren.  

Altinget træffer direktøren på hendes kontor, der ligger på 1. sal af det historiske herbergs bygning på Lille Istedgade.

Jeg mener på ingen måde, at vi har lavet et discounttilbud for de midler, vi har fået til at renovere. Tværtimod mener jeg, at vi har et rigtig godt resultat ud af nogle svære forudsætninger.

Eva Secher Mathiasen, direktør, Mændenes Hjem
 

Eva Secher Mathiasen tiltrådte som direktør for Mændenes Hjem i august 2023, og har derfor ikke været med til at træffe beslutninger om renovationen, der stod på fra 2020 til 2022, og har kostet 100 millioner kroner.  

Tilsyn: Nyrenoverede lokaler var slidte og ramt af hærværk 

Som Altinget kunne fortælle torsdag, har Socialtilsynet ad flere omgange rettet kritik af Mændenes Hjems nyistandsatte lokaler, som i alt fire fonde har doneret penge til.  

I en rapport fra november beskriver tilsynet, at et værelse på herberget er i “så uhygiejnisk forfatning, at det vurderes sundhedsskadeligt og uværdigt for alle borgere i afdelingen”  

Senere skriver myndigheden, at forholdene på Mændenes Hjem er præget af “en vis laden-stå-til i forhold til enkelte borgeres åbenlyst sundhedsskadelige leveforhold”. 

Derudover kritiserer Socialtilsynet, at det ikke er alle de nyrenoverede værelser, der har eget toilet eller bad, og at der ikke er køkkener på værelserne.

“De fysiske rammer i Lille Istedgade bærer efter bare 10 måneders brug generelt præg af hårdt slid, hærværk og ringe rengøringsstandard” konkluderer tilsynet i en rapport fra oktober 2023.  

Direktør: Forhold var på ingen måde iorden 

Eva Secher Mathiasen medgiver, at Socialtilsynet var vidne til leveforhold for nogle borgere på Mændenes Hjem, som “på ingen måde var iorden”.  

“Der var tale om nogle brugere, som var meget svære at motivere til forandring, og det har vi så taget hånd om med de pædagogiske redskaber, vi har til rådighed,” siger Eva Secher Mathiasen.  

“Så tilsynet har ret i deres kritik. Men jeg bliver også nødt til at sige, at der er en grænse for, hvor højt hygiejneniveau vi kan nå,” bemærker hun.  

Det er mindre end et år siden, at jeres lokaler blev renoveret for et trecifret millionbeløb - penge som i har fået fra en række fonde.  

Nu får renoveringsarbejdet kritik af myndighederne for på visse punkter at være uegnede til at huse de borgere, de er beregnede til. Kan du som leder af Mændenes Hjem stå inde for, hvad fondene har fået for pengene?  

“Ja, det kan jeg godt. Vi har blandt andet fået kritik for, at vores køkkener ikke har været færdige til tiden, og det er vi ved at være i mål med,” siger Eva Secher Mathiasen.

“Men vi har jo også skulle arbejde med det grundlæggende problem, at vores bygninger er konstrueret på en uhensigtsmæssig måde. For eksempel, at gangene er for smalle. Det kan vi jo ikke ændre på, uden at rive hele bygningen ned og starte forfra,” 

Men da i besluttede renoveringen vidste i jo godt, hvordan jeres bygning var konstrueret. Ligesom det også var kendt, hvad der skulle til for at leve op til lovgivningen.  

Ville det ikke have været mere rigtigt at sige til fondene, at I ikke kunne lave et herberg, der lever op til gældende standarder for det beløb, de ville donere? 

“Nej. Jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke ved, hvordan korrespondancen med fondene omkring det her spørgsmål har været. Men jeg vil også gerne gøre opmærksom på, at Socialtilsynet har godkendt bygningen til det formål, vi driver den efter, så bygningen er altså ikke uegnet” siger Eva Secher Mathiasen.  

“Jeg kunne ikke forestille mig andet, end at man har oplyst fondene og fået en godkendelse fra dem til, at man har valgt den balance, man har valgt. Velvidende, at det kunne være kritisabelt,” tilføjer hun.  

“Lever utroligt hårde liv” 

Eva Secher Mathiasen understreger, at et af hovedformålene med den milliondyre renovering har været at skaffe så mange boliger som muligt til de mange hundrede udsatte borgere, der hver dag bruger Mændenes Hjem.  

“De fleste af vores brugere lever utroligt hårde liv, hvor vold, kriminalitet og brug af stoffer er et dagligt vilkår. For mange af dem er det at kunne få et værelse, hvor de kan lukke deres dør og være i fred for omverdenen, en væsentlig forbedring af deres hverdag,” siger Eva Secher Mathiasen.  

“Så ja, jeg ville ønske, at vi kunne have lavet toiletter på alle værelserne. Men det havde nok betydet, at vi skulle have skåret ned på antallet af boliger, og derved henvist endnu flere borgere til et liv på gaden. Set i det perspektiv er jeg rigtig glad for den prioritering, vi har lavet,” understreger direktøren.  

Men det ændrer jo ikke på, at Socialtilsynet kritiserer jeres nyrenoverede boliger for at have en række væsentlige mangler.

Skal jeg forstå det sådan, at du mener, at man må acceptere en lavere standard på Mændenes Hjem, end man ville på et normalt botilbud, fordi der er tale om en meget udsat borgergruppe, som det er svært at tage hånd om?  

“Jeg ved ikke, om jeg vil gå med på den præmis. Hvis vi havde flået hele bygningen ned og startet forfra, så havde vi nok stået med et andet resultat, end det, vi står med i dag,”. 

“Men jeg mener på ingen måde, at vi har lavet et discounttilbud for de midler, vi har fået til at renovere. Tværtimod mener jeg, at vi har et rigtig godt resultat ud af nogle svære forudsætninger.”  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Secher Mathiasen

Direktør, Mændenes Hjem
cand.psych. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00