Forslag om super-ministerium for børn og unge

REGERING: De kommunale børne- og kulturchefer opfordrer en ny regering til at samle alle opgaver vedrørende 0-18-årige i ét nyt stort ministerium - også hele børnesocialområdet.

Undervisningsministeriet bør ifølge børne- og kulturcheferne have flere opgaver som fx dagtilbud for de yngste og hele børnesocialområdet.
Undervisningsministeriet bør ifølge børne- og kulturcheferne have flere opgaver som fx dagtilbud for de yngste og hele børnesocialområdet.Foto: Wikimedia
Erik Bjørn Møller

Mens Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen stadig arbejder på at skabe en ny regering, opfordrer landets kommunale børne- og kulturchefer nu en ny regering til at etablere et nyt stort ministerium, der skal tage sig af alle opgaver for børn og unge fra 0 til 18 år.

Dermed vil der blive tale om et nyt super-ministerium, der både skal tage sig af undervisning inden for både folkeskole og ungdomsuddannelser, dagtilbud til de yngste og hele børnesocialområdet.

”Det er vigtigt, at en ny regering tænker i at organisere sig på en måde, så ministerierne støtter op om kommunernes arbejde med at skabe sammenhæng i indsatserne i forhold til børn og unge,” siger børne- og kulturchefernes formand, René Gotfredsen Nielsen, fra Hedensted Kommune.

Dagtilbud flyttes tilbage
De kommunale chefer foreslår ikke kun, at ansvaret for dagtilbud for de yngste børn atter flyttes fra Ministeriet for børn, ligestilling, integration og sociale forhold tilbage til Undervisningsministeriet som før den afgående regerings tid.

Vi foreslår sådan set, at man samler det hele i ét ministerium for hele 0-18 års området – altså både dagtilbud, undervisning og børnesocialområdet.

René Gotfredsen Nielsen
Formand for de kommunale børne- og kulturchefer

”Vi foreslår sådan set, at man samler det hele i ét ministerium for hele 0-18 års området – altså både dagtilbud, undervisning og børnesocialområdet,” siger René Gotfredsen Nielsen.

Han henviser til, at det tidligere er set, at der kan byttes rundt på opgavefordelingen i de enkelte ministerier, hvis ikke ligefrem helt nye ministerier ser dagens lys.

Der skal tænkes på tværs
Samtidig peger han på vigtigheden af, at politikerne på Christiansborg sætter rammerne for ”det gode arbejde” ude i kommunerne – og lader kommunerne udvikle de lokale løsninger inden for rammerne.

Fordelene vil ifølge børne- og kulturchefen bl.a. bestå i, at etableringen af det nye ministerium vil medføre, at også ministeriet i højere grad skal tænke på tværs af fagområderne, både lovgivningsmæssigt og i de indsatser, som ministeriet lægger op til.

”Ude i kommunerne skal vi jo i høj grad tænke i de sammenhænge, vi skal huske at tænke på tværs af fx både det almene område og det mere specialiserede område, og de sammenhænge ser vi også rigtig gerne indført på ministerielt plan,” siger René Gotfredsen Nielsen.

Staten skal ikke overtrumfe
Han understreger, at stat og kommuner har brug for hinanden i den fortsatte udvikling af velfærdsydelser, ”hvor vi skal finde de hensigtsmæssige kapacitetsopbygninger til gensidig gavn” - fx i arbejdet med folkeskolen, udvikling af højkvalitets dagtilbud og i indsatsen over for sårbare børn og unge.

”Det er afgørende, at kommuner og stat samarbejder. Der er ikke brug for, at staten overtrumfer den kommunale styring, men derimod har tillid til, at de kommunale politikere og forvaltninger kan udfylde lovgivningen – og står til ansvar for de kommunale prioriteringer,” siger René Gotfredsen Nielsen.

Han erkender, at der ofte kan være store, lokale forskelle, som betyder, at kommuner ikke kan arbejde på samme måde landet over.

”Men med en stærkere kommunal styringskæde gør vi forskellene til en styrke over for borgerne, når vi omsætter Christiansborgs beslutninger til den borgernære service,” siger børne- og kulturchefernes formand. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00