Ombudsmanden går ind i sag om flygtninge-annoncer

FLYGTNINGE: Folketingets Ombudsmand går nu ind i sagen om regeringens omstridte flygtningeannoncer i libanesiske medier. 

Inger Støjberg har indtil 2. oktober til at svare Ombudsmanden. 
Inger Støjberg har indtil 2. oktober til at svare Ombudsmanden. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Regeringens flygtningeannoncer, som er blevet bragt i libanesiske medier, har fået kritik fra mange sider, og nu rejser Folketingets Ombudsmand en sag. 

Det sker, efter at annoncerne fra flere sider er blevet kaldt vildledende, fortæller Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen. 

"Det har været anført, at ministeriets annoncer isoleret set er faktuelt korrekte, men at de efterlader særligt flygtninge fra Syrien med et forkert billede. Hvis det er tilfældet, kan flygtninge på forkerte præmisser blive påvirket til at undlade at søge asyl i Danmark," siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Jeg mener derfor, at vi bør have afklaret, om ministeriet har levet op til gældende retsprincipper om offentlig information."

Sender brev til Støjberg
Venstre lancerede under valgkampen, at partiet ønskede at indrykke annoncer i mellemøstlige medier, der skulle være med til at gøre Danmark mindre attraktivt som asylland. Den omstridte flygtningeannonce blev bragt 7. september i fire libanesiske aviser med syv punkter.

"De sociale ydelser for nyankomne flygtninge vil blive reduceret med op til 50 procent," står der i det ene af punkterne. 

Ombudsmanden har nu givet udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg indtil 2. oktober til at komme med en udtalelse om sagen.

"Jeg afventer nu ministeriets svar. Herefter vil jeg tage stilling til, hvad der videre skal ske i sagen," siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen. 

Ifølge udlændingeminister Inger Støjberg er annoncerne i fuld overensstemmelse med de faktuelle forhold i Danmark.

"Det er ministeriets vurdering, at informationen i annoncerne har været faktuel og nøgtern. Annoncerne har særligt været rettet mod menneskesmuglere og en bred offentlighed. Ombudsmanden har stillet nogle spørgsmål til annoncerne, og dem vil vi naturligvis svare på," siger Inger Støjberg i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Læs hele Ombudmandens brev til Inger Støjberg her.

Se regeringens flygtningeannonce, som blev bragt i libanesiske medier, herunder:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00