Debat

Råd: Vilhelmsen bør præcisere forebyggelse

DEBAT: Børnesagens Fællesråd opfordrer i et åbent brev socialministeren Annette Vilhelmsen (SF) til styrket forebyggelse på børneområdet
René Skau Björnsson giver råd til socialministeren
René Skau Björnsson giver råd til socialministerenFoto: pressefoto/Børnesagens Fællesråd
Researcher på Altinget | Social og Altinget | Udvikling.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ved din tiltrædelse har du gjort forebyggelse og tidlig indsats til en mærkesag og ja, vi trænger til en sammenhængende strategi, så forebyggelse på det sociale område kan komme i højsæde.

René Skau Björnsson
Formand for Børnesagens Fællesråd
Fakta
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Af René Skau Björnsson

Formand for Børnesagens Fællesråd

Kære social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen.

I Børnesagens Fællesråd ønsker vi dig tillykke med din nye ministeropgave. Vi ved, at du brænder for børn og unge, for at give dem de bedste livsbetingelser uanset baggrund.

Ved din tiltrædelse har du gjort forebyggelse og tidlig indsats til en mærkesag og ja, vi trænger til en sammenhængende strategi, så forebyggelse på det sociale område kan komme i højsæde. Det er en vigtig satsning, at alle børn og unge og deres familier – og særligt de udsatte – bliver taget hånd om så tidligt som muligt og på en måde, der er helhedsorienteret.

Tidligere indsats
Fra Børnesagens Fællesråd vil vi stærkt opfordre til, at du præciserer, hvad vi skal forstå ved forebyggelse, og hvad der er tidlig indsats. 

Fra vores side ser vi forebyggelse som aktiviteter, der sættes i gang på normalområdet som en investering i alle børn og unge: fødselsforberedelse, hyppige besøg af sundhedsplejerske, legegrupper i lokalområdet, sociale netværk i daginstitutionerne, sportsaktiviteter, lektiecafeer osv. Det kræver fagligt funderede voksne, som er toptunede til at inkludere og socialisere, samtidig med at de kan observere og håndtere risikoadfærd og være opmærksomme på eksklusion. Viden og kompetence er nøgleredskaber hos disse voksne.

Den tidlige indsats er konkret og retter sig mod det enkelte barn, den enkelte unge eller familien. Med tidlig indsats skal vi signalere, at et barn eller en ung skal have hjælp så hurtigt som overhovedet muligt efter afdækning af situationen, så den tidlige indsats kan sættes i værk. Det kan være støtte-/kontaktperson, psykologhjælp, lektiehjælp, mentorordning, anbringelse af barnet eller den unge uden for familien eller andet i henhold til Serviceloven. En tidlig indsats kan være omfattende eller mindre, dyr eller billig. Det afgørende er, at der handles så hurtigt som muligt.

I Børnesagens Fællesråd mener vi, at du bør stille skarpt både på den universelle forebyggelse og på den tidlige indsats. Det sikrer barnets tarv og behov samtidig med, at det er bedst og billigst for samfundet.

Brug FN's Børnekonvention
I overdragelsen af ministeriet fik du også den fattigdomsgrænse, som regeringen har fremlagt. Den nye fattigdomsgrænse siger, at en familie er fattig, når man 3 år i træk har haft en indkomst under 50 pct. af medianindkomsten i Danmark og ikke har en formue over 100.000 kr. Og den grænse ligger 10.700 børn under. De er altså langvarigt fattige, da 3 år er uhyre lang tid for et barn.

Vi ved, at selv kortere perioder med fattigdom påvirker børns sundhed, deres skolegang og deres fritidsmuligheder. Så vi anmoder dig direkte om, at du holder fattigdomsgrænsen op mod FN's Børnekonvention, som siger, at myndighederne til enhver tid og så hurtigt som muligt skal gennemføre tiltag, der sikrer et hvert barn en tilstrækkelig levestandard og tager det op i regeringen.

Invitation til vidensdeling
I Børnesagens Fællesråd ser vi frem til dit og regeringens arbejde med de nye fremadrettede socialpolitiske målsætninger, og vi opfordrer dig til at gøre det i en åben og inddragende proces, så vi og andre børne- og socialpolitiske organisationer kan deltage med vigtige erfaringer og viden, ikke mindst om de udsatte børn og unge, som vi forventer, at du vil være særligt opmærksom på.

Vi vil gerne opfordre dig til at satse på langsigtede løsninger og investeringer i udsatte børn og unge, så de får de nødvendige sociale indsatser, snarere end udsættes for kommunernes iver for at nedlægge anbringelsespladser og i stedet tildeles billige og nødtørftige indsatser.

Vi er sikre på, at du vil tænke nyt og virkeliggøre et super godt samarbejde med dine øvrige ministerkolleger, så brobygning til skoleområdet bliver en selvfølge og ikke et problem.

Vi anbefaler dig også, at risikobørn og -unge bliver mødt med de nødvendige sociale tiltag snarere end straf og sanktioner.

Børn skal indtænkes
Som noget nyt vil vi foreslå dig, at børns rettigheder, som de er formuleret i FN’s Børnekonvention, medtænkes i al fremtidig lovgivning. I dag skal al ny lovgivning bl.a. vurderes i forhold til økonomiske konsekvenser for erhvervslivet og for det offentlige og i forhold til miljømæssige konsekvenser. Det vil være nyskabende, at konsekvenser for børn indtænkes overalt i lovgivningen, så børns rettigheder og børns vilkår virkelig slår igennem i fremtidens Danmark.

Jeg glæder mig til vores fremtidige samarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

0:000:00