Debat

Socialchefer: Lav en koordineret og sammenhængende indsats

DEBAT: De sociale 2020-mål er fortsat relevante, men hvis det skal lykkes at indfri dem, skal der også på det ministerielle plan tænkes og arbejdes på tværs. Det mener Helle Linnet, landsformand for Foreningen af Socialchefer i Danmark.

De sociale 2020-mål er fortsat relevante, men hvis det skal lykkes at indfri dem, skal der også på det ministerielle plan tænkes og arbejdes på tværs. Det mener Helle Linnet, landsformand for Foreningen af Socialchefer i Danmark.
De sociale 2020-mål er fortsat relevante, men hvis det skal lykkes at indfri dem, skal der også på det ministerielle plan tænkes og arbejdes på tværs. Det mener Helle Linnet, landsformand for Foreningen af Socialchefer i Danmark.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helle Linnet
Formand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds-, Arbejdsmarkedschefer i Danmark

Den tidligere regerings sociale 2020-mål har som bekendt fokus på udsatte børn, unge og voksne – målgrupper, som kræver en ekstraordinær indsats, hvis de ikke skal blive eller forblive marginaliserede. Målene handler blandt andet om at imødegå manglende skolekundskaber, forebygge kriminalitet og dæmme op for konsekvenserne af stofmisbrug. Psykiatriske diagnoser kunne med stor relevans også have været et indsatsområde.

Kendetegnende for alle disse grupper af borgere er, at de har mange konkurrerende barrierer for at kunne leve et meningsfuldt liv med en aktiv plads i samfundet. Derfor mener jeg, at socialminister Karen Ellemann bør inddrage de relevante ministerier for at sikre, at den enkelte borgers problemstillinger forsøges løst med en koordineret og sammenhængende indsats. Vi ved efterhånden af dyrkøbt erfaring, at komplekse sociale problemer favner ofte to, tre eller fire forvaltningsområder, som skal kunne samarbejde og supplere hinanden, hvis vi skal opnå succes i indsatsen.

Arbejd sammen på tværs
Det betyder, at Socialministeriet skal arbejde tæt sammen med Sundhedsministeriet, hvis ressortområde det er at håndtere fx afgiftning og behandling af stofmisbrugerne. Er forløbet for den enkelte borger yderligere kompliceret af, at der måske også er en behandlingskrævende psykiatrisk diagnose, vil det også falde inden for Sundhedsministeriets arbejdsområde. Og i kommunerne har vi eksempler på, at vores misbrugsafdeling med succes arbejder tæt sammen med de psykiatriske afdelinger. Dette samarbejde bør udvides og systematiseres for at sikre, at ingen borgere bliver tabt mellem de berømte to stole.

Er det målet, at borgeren skal påbegynde en uddannelse, falder det under Undervisningsministeriets områder. For de udsatte borgere kan det være nødvendigt at etablere særlige forløb, fordi uddannelsesmålet skal kunne kombineres med behandling, uanset om der er tale om stofmisbrug, psykiatriske diagnoser eller begge dele. Det kan være nødvendigt med kortere, lokale tilpassede forløb, som de nuværende uddannelsestilbud ikke giver mulighed for. Der, hvor handleplanen omfatter beskæftigelse, vil Beskæftigelsesministeriet skulle inddrages, og Lov om Aktiv Beskæftigelse skal kunne bringes i spil. Mentorstøtte og ansættelser på særlige vilkår, som kombineres med uddannelsestilbud vil gradvist kunne give den enkelte flere kompetencer.

Socialområdet vil fortsat skulle medvirke med boligformer, støtte-kontaktpersoner eller pædagogiske indsatser. Det er en forudsætning for at sikre helheden i tilbuddet. Derfor kan jeg kun opfordre til at eventuelle nye 2020-mål bygger videre på de hidtidige, men lige så vigtigt: At de forpligter alle de relevante ministerier til at samarbejde på tværs om målene.

Derfor kan jeg kun opfordre til at eventuelle nye 2020-mål bygger videre på de hidtidige, men lige så vigtigt: At de forpligter alle de relevante ministerier til at samarbejde på tværs om målene.

Helle Linnet
Formand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds-, Arbejdsmarkedschefer i Danmark

Det vil betyde, at det også i kommunalt regi bliver nemmere at arbejde sammen på tværs – en forudsætning, som vi ved skal være opfyldt for at hjælpe de borgere, som har mange og komplekse problemstillinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Linnet

Formand for foreningen af social, sundheds og arbejdsmarkedschefer i Danmark ( FSD), formand for Social Udviklingscenter (SUS)
sygeplejerske (Sankt Lukas Stiftelsen 1982), merkonom i ledelse og samarbejde (Næstved Handelsskole 1988), KIOL (Metropol 2013)

0:000:00