Debat

Apotekerne kan skabe mere tryghed

DEBAT: Regeringen vil ikke spare over 300 mio. kr., mener Apotekerforeningens formand.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Niels Kristensen,
Formand for Danmarks Apotekerforening

Statsministeren siger i sin åbningstale, at det nye folketingsår handler om at skabe tryghed og kvalitet for danskerne - også til kronisk syge og ældre medicinske patienter. Vi kunne ikke være mere enige ude på apotekerne.
Men endnu engang negligeres trygheden i medicineringen for landets mange borgere, der hver dag tager livsvigtig medicin. Desværre alt for mange fejlmedicineres.

På trods både kvalitetsreform og handlingsplaner for forebyggelse, så savner vi konkrete initiativer, der kan understøtte de flotte ord. Der er således endnu ingen tegn på, at regeringen efter syv år på magten reelt ønsker tiltag, der skal sikre danskerne en mere sikker medicinering. Statsministeren kunne i sin tale alene strække sig til at love, at "kvaliteten er blevet bedre, men vi skal gøre og kan gøre det endnu bedre," og derefter love, at der fremover prioriteres i forebyggelse.
Nu har regeringen fremhævet en indsats for at fremme behandlingen af ældre medicinske patienter, og det er til glæde for patientsikkerheden. Men ligesom ved kvalitetsreformen kom der heller ikke i dag reelle bud på, hvilke konkrete tiltag på området der er på vej. Jeg vil opfordre til en konkret, hurtig og effektiv indsats, så blandt andre de ældre ikke længere skal opleve fejl i medicinering på halvdelen af landets plejehjem. Det vil være et godt sted at starte.

Løsningerne ligger lige for, og regeringen kender dem. Apotekerne har gentagne gange vist, at problemerne kan løses ved at fokusere på mere sikker medicinering. Det kunne for eksempel være undervisning af plejehjemsansatte i bedre medicinhåndtering, samtaler om medicin med en farmaceut eller dosispakket medicin. Alt sammen initiativer, der kan nedbringe antallet af fejlmedicineringer, spare udgifter til indlæggelser og give større tryghed og sikkerhed i medicineringen. Alene medicingennemgang har et besparelsespotentiale på 328 millioner kroner årligt på landsplan.

Ordningen vil altså gavne samfundsøkonomien, men endnu vigtigere er, at den vil hjælpe mange medicinerede med at få den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt. Jeg kan godt forstå, at statsministeren er mere optaget af at finde den rette medicin til samfundsøkonomien, men fra apotekernes side vil vi gerne opfordre til, at der også kommer fokus på, hvordan vi sikre borgere den bedste medicinering. Regeringen har taget mange tilløb, men nu er det på tide at komme ud af startblokken og få gang i konkrete tiltag. Ude på apotekerne er vi allerede i løbeskoene, og statsministeren er velkommen til at løbe med.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Kristensen

Apoteker, formand for Pharmaforsikring, næstformand i Apotekeren Amba, fhv. formand, Danmarks Apotekerforening
cand.pharm. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1988)

0:000:00