Sundhedsminister støtter sygeplejersker i lægevagten

LÆGEVAGTEN: Et bredt flertal for sygeplejersker i lægevagten danner sig på Christiansborg. Sundhedsministeren er klar til at bryde faggrænser.
Morten Øyen

Sygeplejersker skal fremover tage telefonen hos vagtlægen og afgøre, om borgeren skal sendes videre til en læge. I hvert fald hvis det står til et flertal i Folketinget, skriver Berlingske Tidende.

Forslaget er stillet af Danske Regioner og er inspireret af den svenske vagtlægeordning, der i høj grad betjenes af sygeplejersker. Og nu mødes forslaget af opbakning på Christiansborg.

"Vi er til grin, hvis vi ikke sikrer, at det her bliver virkelighed. Der er bred politisk accept, ideen kommer fra regionerne selv, og der er oplagte fordele i det. Borgerne kan få kompetent sundhedsfaglig rådgivning, og samfundet kan bruge lægerne, hvor der er størst brug for dem", siger formand for Folketingets Sundhedsudvalg Preben Rudiengaard (V) til Berlingske Tidende.

Dansk Folkeparti bakker også op om ideen, og ser gerne, at sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) går videre med ideerne:

"Sygeplejerskerne kan både gå ind i vagtlægeordningen eller i nye sundhedshotlines, hvor sundhedsplejersker giver råd om sundhed. Vi kan lide begge modeller, men først og fremmest skal vagtlægeordningen fungere bedre - for den er vigtigst for borgerne, og dér, hvor det kan koste liv," siger Liselott Blixt, sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti, til Berlingske Tidende.

Minister vil bryde faggrænser
Sundhedsministerens partifælle og sundhedsordfører for De Konservative, Vivi Kier, støtter ligeledes ideen, og dermed er et flertal allerede sikret i Folketinget.

Sundhedsministeren er for så vidt også klar til at bryde faggrænserne:

"Det er oplagt, at sygeplejersker skal spille en større rolle og aflaste lægerne i vagtlægeordningen," siger Jakob Axel Nielsen til Berlingske Tidende og minder samtidig om, at der allerede er nedsat et udvalg, som skal se på vagtlægeordningen og pege på mulige forbedringer:

"Før vi opfinder isolerede snuptagsløsninger og ureflekteret ruller dem ud over området, skal vi kigge lidt grundigere på det," siger sundhedsministeren til Berlingske Tidende.

Udvalget, der undersøger vagtlægeordningen, har sine konklusioner og mulige forbedringer klar inden nytår.

Sundhedsministeren nedsatte hertil i august et "præhospital akutudvalg", der skal vurdere og kortlægge alt præhospital-beredskab i forhold til den fremtidige sygehusstruktur.

Dette udvalgs endelige rapport vil blive afgivet, når der er tilstrækkelig klarhed om den konkrete, fremtidige sygehusstruktur, oplyser Sundhedsministeriet.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00