Sundhedsaktører til regeringen: Lyt til vismændene

VISMÆND: Danske Regioner, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd opfordrer regeringen til at tage vismændenes advarsler om stigende sundhedsudgifter langt mere alvorligt.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Rådet foreslår blandt andet: 

  • Rammeudbud kan være et kompromis mellem konkurrence og frit valg. Offentlige hospitaler bør kunne byde med.
  • Brugerbetaling bør spredes ud på flere sundhedsydelser.
  • Kommunal medfinansiering bør ændres.
  • Løbende finansiering af sundhedsudgifter gennem særligt sundhedsbidrag.
De centrale sundhedsaktører roser, at vismændene sætter fokus på problemerne med at finansiere sundhedsvæsnet i fremtiden.

Et problem, der ifølge vismændene opstår i takt med, at der bliver flere ældre, og at forventningerne til sundhedsvæsnet stiger, samtidig med at danskerne har fået flere og flere rettigheder til sundhedsbehandling.

Derfor står udgifterne ifølge vismændene til at stige med mellem 50 og 100 mia., og det er i en hurtigere takt end resten af samfundsøkonomien, som vil kræve højere skatter eller besparelser på andre områder.

Bent Hansen, formand for Danske Regioner, erklærer sig meget tilfreds med alvorsordene fra vismændene. Han bakker op om deres forslag om en sundhedsskat, så det bliver synligt på alle danskeres selvangivelse, hvad sundhedsvæsnet koster.

Dokumentation

SUNDHEDSMINISTERENS SKRIFTLIGE REAKTION PÅ VISMANDSRAPPORTEN 

"Det er altid en god ide kritisk at kigge på de måder, vi regulerer sundhedsvæsenet s økonomi på, og derfor er jeg er glad for, at vismændene foreslår at give kommunerne belønning for at holde borgerne raske," siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen om det nye diskussionsoplæg om sundhed fra Det Økonomiske Råd. 

Regeringen har netop i sin sundhedspakke lagt op til at forhøje medfinansieringen, så den tilskynder kommunerne til at få antallet af genindlæggelser ned og aflaster sygehusene. I det hele taget lægger pakken op til sikre, korte og effektive behandlingsforløb for patienterne og færre unødvendige genindlæggelser. 

"Jeg er enig med vismændene, at det er meget at hente ved at tænke ved mere sundhed via effektiv styring. Det er også den vej regeringen vil gå," siger Jakob Axel Nielsen. 

Derimod er han skeptisk over for andre af vismændenes forslag. De peger bl.a. på et forslag om at anvende rammeudbud under det udvidede frie valg i stedet for den nuværende aftalemodel.

"Det vil begrænse patienternes mulighed for at vælge behandlingssted, og det er ikke regeringens politik at tage rettigheder, som borgerne har fået én gang, fra dem igen. Derimod er jeg positivt indstillet over for generelt at fremme fair konkurrence via udbud på strategisk udvalgte sygehusydelser. Den mulighed har regionerne allerede i dag, og den anbefales i regeringens nye sundhedspakke," siger sundhedsministeren.

Regeringen står fast på den fri, lige og gratis adgang til behandling hos praktiserende læger og på sygehuse. 

"Derfor er der heller ikke ide i at sprede brugerbetaling ud på flere ydelser end i dag, som vismændene foreslår," siger Jakob Axel Nielsen.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00