Patienter kan ikke komme igennem til lægen

TELEFONTID: Det skal være lettere at komme i kontakt med de praktiserende læger, mener regionerne. Det kræver penge, mener PLO.
Fakta

Undersøgelsen foretaget af Capacent for Danske Regioner viste blandt andet:

Blandt 1000 patienter ventede 8 procent over 20 minutter.

10 procent ventede mellem 10 og 20 minutter.

3 procent opgav og kom aldrig igennem.

Kun én ud af tre patienter vidste, at man kan bestille tid elektronisk eller stille spørgsmål af helbredsmæssig karakter elektronisk.


Kilde: Capacent

"Dut dut dut". Det kan være svært at komme igennem på telefon til sin praktiserende læge - og hovedparten af de danske patienter kender ikke muligheden for at kontakte lægen via mail. Det viser en ny undersøgelse, som Capacent har udført for Danske Regioner, skriver Jyllands-Posten.

"Det er svært at komme igennem på telefon, og når patienterne ikke som alternativ mener, de kan komme igennem elektronisk, så er der jo nærmest lukket for det varme vand," siger Ulla Astmann (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg til Jyllands-Posten.

Kender ikke til anden kontakt
Undersøgelsen er foretaget blandt 1000 patienter, og viser, ud over at det er svært at komme igennem til lægen, at rigtig mange ikke ved, at de kan kontakte lægen via mail.

"Det er to tredjedele, som enten ikke tror eller ikke ved, de kan kontakte lægen via email, og det er uholdbart, når alle læger siden den 1. januar har skullet være tilgængelige via e-mail," siger hun.

Læger skal have servicemål
I forbindelse med de forestående overenskomstforhandlinger mellem regionerne og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) kræver regionerne derfor nu, at lægerne skal have klare servicemål. Det kunne for eksempel være, at det højst må tage fem minutter at komme igennem på telefon til lægen.

Formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V), der selv har en fortid som læge, bakker om regionernes kritik.

"Jeg har altid sagt til de praktiserende læger , at de må mere op på dupperne, når det gælder deres telefonbetjening. Det kan ikke passe, at det skal tage halve timer at komme igennem. Mange patienter har jo f. eks. ventet en hel weekend og været sløje, når de ringer mandag morgen måske med smerter i brystet," siger han til Jyllands-Posten.

Ekstra personale nødvendigt
Han foreslår, at de praktiserende læger ansætter ekstra personale til at hjælpe ved telefonerne.

"En sygeplejerske kan godt foretage den første grove sortering af patienterne og vurdere, hvem der skal til med det samme og hvem, der godt kan vente," siger Rudiengaard.

Regionerne foreslår også ekstra personale som et løsningsforslag, men Ulla Astmann ønsker ikke at blande sig yderligere i, hvordan de praktiserende læger kan levere hurtigere service på mail og telefon. "Det kan de organisere sig ud af," mener hun og agter ikke at lade kravet om hurtigere svar følge af flere penge.

PLO vil have penge
PLO's formand, Michael Dupont, er ikke enig i regionernes kritik, og han mener ikke, at  lægerne er langsommere end det øvrige sundhedsvæsen. Men hvis lægerne skal levere hurtigere service, kræver det penge, siger han.

"Selvfølgelig kan vi levere hurtigere service ved at ansætte flere folk, men de ansatte har den uvane, at de kræver løn for deres arbejde, og de penge må regionerne finde," siger Michael Dupont og peger samtidig på, at der blandt patienterne er generel tilfredshed med lægens arbejde.

Hos Danske Patienter mener direktør Morten Freil, at ventetiden er problematisk.

"I mange sygdomstilfælde er det jo vigtigt at komme til læge så hurtigt som muligt, og så skal patienterne ikke møde den første barriere, når de ringer op for at få en tid," siger han.

0:000:00