Læger og apotekere kritiserer vækstforslag

LIBERALISERING: Vækstforums forslag om øget konkurrence i apoteks- og praksissektoren vækker ikke begejstring hos PLO og Apotekerforeningen. PLO advarer mod liberalisering af praksissektoren, mens Apotekerforeningen advarer mod at liberalisere apotekerområdet.
Foto: www.colourbox.com
Fakta

For at forbedre konkurrencen og effektiviteten inden for sundhedstjenester foreslår regeringen følgende:

Liberalisering af apotekersektoren:
Det undersøges nærmere hvordan apotekersektoren kan liberaliseres. Det kan fx ske ved at tillade fri etablering af apoteker for alle, der opfylder nærmere fastsatte objektive kriterier, og gennem lempelse af reglerne for åbningstider og sortiment. De konkrete tiltag baseres på analyser af de økonomiske og tilgængelighedsmæssige konsekvenser.
Herudover undersøges mulighederne for en gradvis afskaffelse af den omsætningsbestemte udligningsordning, og der udarbejdes i den forbindelse alternative modeller for distribution af medicin samt rådgivning i landdistrikter og mindre byer.

Liberalisering af praksissektoren på sundhedsområdet:
Praksissektoren liberaliseres fx ved at forbedre mulighederne for at etablere større og mere effektive enheder og skabe mere fleksible ejerskabsforhold. Den offentlige støtte tilpasses nedad for at understøtte øget effektivitet og bedre offentlig ressourceanvendelse.
Konkrete modeller for gennemførelse af forslaget iværksættes på baggrund af et generelt analysearbejde om liberalisering af hele praksissektoren. I den forbindelse skal den reguleringsmæssige ramme for praksissektoren vurderes.


Kilde: Vækst og fornyelse gennem øget konkurrence

RETTELSE: Manchetten er rettet. Oprindelig stod det ikke klart i manchetten, at PLO og Apotekerforeningen kun rettede kritikken mod de to liberaliseringsforslag på hver af deres områder. PLO udtaler sig således ikke om apotekerområdet og omvendt.

To forslag fra regeringens Vækstforum falder ikke i god jord hos apotekerne og lægerne. Her lægges op til blandt andet en liberalisering af praksissektoren og apotekssektoren.

Praksissektoren
Hensigten med at liberalisere praksissektoren er ifølge forslaget fra Vækstforum at "forbedre mulighederne for at etablere større og mere effektive enheder og skabe mere fleksible ejerskabsforhold".

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00