Debat

Tandlægeforeningen taler udenom

DEBAT: Tandlægeforeningens kritik af regler, der bremser generationsskiftet, flytter fokus fra det reelle problem, skriver Anne Kaae-Nielsen, formand for Tandlægernes Nye Landsforening.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Kaae-Nielsen,
Formand for Tandlægernes Nye Landsforening

Tandlægernes Nye Landsforening (TNL), der varetager de offentligt ansatte tandlægers interesser, har ingen problemer med, at reglen om, at nyuddannede tandlæger skal have arbejdet i både det private og det offentlige tandplejesystem inden for en periode på fire år, ændres til fem eller seks år.

Vi tror heller ikke, Sundhedsstyrelsen vil modsætte sig dette, men det vil de igangværende drøftelser mellem Sundhedsstyrelsen og de to tandlægefaglige foreninger jo vise.

Men vi må melde hus forbi, når Tandlægeforeningens formand angriber den offentlige tandpleje for ikke at have stillinger nok til de unge tandlæger.

Problemet med at skaffe fremtidens klinikejere og offentlige tandplejechefer skyldes ikke ufleksible regler, som Tandlægeforeningens formand postulerer.

Anne Kaae-Nielsen
Formand for Tandlægernes Nye Landsforening

Muligt med flere kombinations-stillinger
Ved en spørgeskemaundersøgelse foretaget i alle offentlige tandklinikker for nylig stod det klart, at der de senere år er ansat rigtig mange unge tandlæger i den offentlige tandpleje.

En stor del af de unge er ansat i kombinationsstillinger, hvor de under ordnede forhold arbejder 2-3 dage om ugen med voksentandpleje i en privat praksis og ugens resterende dage i børnetandplejen på en kommunal tandklinik.

Der kan oprettes flere af denne type stillinger, hvis de privat praktiserende klinikejere ønsker at samarbejde om dette.

Tandlægemangel på vej
Problemet med at skaffe fremtidens klinikejere og offentlige tandplejechefer skyldes ikke ufleksible regler, som Tandlægeforeningens formand postulerer, men at der over de næste 10 år netto bliver 1.000 færre erhvervsaktive tandlæger i Danmark.

Det skyldes, at der går et meget stort antal tandlæger på pension, samtidig med at der ikke uddannes et tilstrækkeligt antal tandlæger til at erstatte disse.

Dette problem er langt vigtigere at finde en løsning på, for ellers bliver der rigtig langt mellem tandlægerne i udkantsområderne og lang ventetid hos de tandlæger, der er tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00