Debat

Sundhed nås bedst ad frivillighedens vej

DEBAT: Fedtskatten stempler sunde produkter som usunde og forvirrer forbrugerne. Politikerne bør være konsekvente med, hvilke varer der udpeges som sunde. Det mener Arlas direktør for det danske marked.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Aagaard
Direktør i Arla for det danske marked

Total forvirring vil snart ramme de danske butikshylder, køleskabe og spiseborde. I hvert fald for de mange forbrugere i Danmark, som i stigende grad bekymrer sig om at gøre hverdagen så sund som muligt ved at vælge de - for dem - rigtige madvarer. Deres valg vil snart blive gjort mere kompliceret end nogensinde, og forvirringen kommer fra Christiansborg.

Fedtskat gør sunde produkter usunde
En fedtskat er på vej på en række dagligvarer, som dermed officielt skal betragtes som usunde. Forbruget af disse varer skal ned samtidig med, at sundheden - og statskassens bundlinje - kan komme op. Det lyder jo umiddelbart som en god ide, som de færreste kan være uenige i.

Men gad vide, om ikke der alligevel har været en smule undren og forvirring ikke mindst ovre i Fødevareministeriet, hvor man siden 2009 har forsøgt at hjælpe danskerne til at træffe sunde valg af fødevarer ved at mærke de anbefalelsesværdige dagligvare med det såkaldte Nøglehulsmærke. Ministeriet kan nu sammen med alle andre varme fortalere for Nøglehulsmærket - heriblandt undertegnet - konstatere, at en række produkter som bærer Fødevareministeriets eget sundhedsmærke snart bliver stemplet som usunde af Finansministeriet.

Fedtskatten forvirrer forbrugerne
Det er absurd, at helt almindelige fødevarer som bl.a. kødpålæg og mælkeprodukter, der indeholder mange vigtige næringsstoffer i danskernes daglige kost, nu sættes i bås med cigaretter, alkohol og chips. Det giver et skævt billede af, hvad der er sundt og usundt.

I Arla har vi til eksempel i dag 43 produkter med nøglehulsmærket - og flere på vej. En række af disse nøglehulsmærkede produkter - herunder varianter af Cheasy skiveost og Klovborg Danbo ost - vil blive omfattet af den forestående fedtskat. Med den ene hånd vil et flertal af Folketinget dermed have forbrugerne til at købe mindre af disse produkter, mens de med den anden hånd sætter et sundhedsmærke på dem. Forvirret? Det tror jeg også forbrugerne bliver.

Det er absurd, at helt almindelige fødevarer som bl.a. kødpålæg og mælkeprodukter, der indeholder mange vigtige næringsstoffer i danskernes daglige kost, nu sættes i bås med cigaretter, alkohol og chips.

Lars Aagaard
Direktør i Arla

Danskerne skal inspireres til sundhed
Vi bakker helt op om sundheds-agendaen. I Arla har vi i flere år arbejdet for en sundere livsstil - både ved at fjerne fedt, salt og sukker fra vores produkter, og ved at motivere børn til en mere aktiv hverdag bl.a. igennem Danmarks største skolemotions-kampagne, Aktiv Rundt i Danmark. Vi tror mere på at inspirere danskerne til en sundere livsstil, blandt andet ved at gøre det lettere at vælge sundere fødevarer. Vi hjælper gerne politikerne med at løfte den opgave i fællesskab.

Vi tilbyder sunde madplaner via en af Danmarks mest forbrugerbesøgte hjemmesider, og er klar sammen med detailhandlen til at hjælpe forbrugerne med at guide til de rigtige valg via sortimenter og differentierede valg.

I perioden 1997-2007 er 2,5 kg fedt fra mejeriprodukterne pr. indbygger/år fjernet fra danskernes kost, og det sidste halve kilo i forhold til Sundhedskommissionens anbefaling er jeg sikker på vi også når af frivillighedens vej.

Herfra skal der hermed lyde en opfordring til danske politikere om at være konsekvent i forhold til de fødevarer, der udpeges som sunde. Ellers hjælper vi ikke forbrugerne. Og heller ikke de fødevareproducenter, som ønsker at drive sundheds-agendaen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00