Apotekssektor alligevel med i konkurrencepakke

AFTALE: Med forliget om den nye konkurrencepakke lægger regeringen, DF, LA og KD op til en liberalisering af apotekssektoren, de praktiserende læger og tandlæger. K havde ellers krævet apotekerne fritaget.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Efter et længere forhandlingsforløb blev regeringen, DF, LA og KD i går enige om en konkurrencepakke, der skal styrke den danske produktivitet og konkurrenceevne.

Pakken inkluderer også sundhedsområdet, og som man tidligere har kunnet læse i Altinget (se linkboks) lægger aftalen op til en liberalisering af forskellige serviceydelser i praksissektoren - bl.a. at andre end lægerne selv kan eje lægepraksis.

Aftalen lægger desuden op til en liberalisering af apotekssektoren, hvilket man er særligt tilfredse med hos Liberal Alliance, som fik den del af aftalen på plads i slutningen af forhandlingerne:

"Apotekerne er den mest gennemregulerede sektor i Danmark, og det betyder, at forbrugerne er tvunget til at stå og spilde deres tid i alenlange køer, når de skal bruge en pakke Panodil. En liberalisering vil øge konkurrencen og dermed give bedre forhold for forbrugerne," siger partiets erhvervsordfører, Villum Christensen, der er tilfreds med, at der nu kommer en undersøgelse af mulighederne for en liberalisering.

Kovending vækker harme
Aftalen om apotekssektoren går dog imod en udmelding, som de Konservative kom med for kun fire måneder siden, hvor de klart fastslog, at apotekernes liberalisering ikke skulle være en del af konkurrencepakken. Dengang udtalte erhvervsordfører Carina Christensen og sundhedsordfører Vivi Kier:

"Det glæder os, at vores betænkeligheder om en liberalisering af apotekerloven har båret frugt, og at regeringen har skrinlagt planerne i den forbindelse."

Den kovending vækker forundring hos Apotekerforeningen, som er imod en liberalisering af sektoren:

"Liberal Alliance har aldrig lagt skjul på, at partiet har et strengt liberalistisk-ideologisk projekt, som handler om, at de vil lade de frie markedskræfter få frit spil på apoteksområdet. Når regeringen og Dansk Folkeparti, som en del af Konkurrencepakken, nu er gået med til endnu en gang at ville analysere apoteksområdet, er det et knæfald for Liberal Alliance, der tilsyneladende gerne vil skrive konklusionen på forhånd. Og det er ikke en konklusion, der er til borgernes fordel," siger formanden for Danmarks Apotekerforening, Niels Kristensen, i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Fra Konkurrencepakken:

For at styrke konkurrencen og fremme produktiviteten inden for sundhedstjenester er parterne enige om følgende:

Serviceydelser inden for sundhedsområdet liberaliseres. Der åbnes bl.a. for friere
ejerskabsforhold på tandlægeområdet og i almen praksis med henblik på at opnå en øget produktivitet og mulighed for, at gevinsterne kommer det offentlige til gode. Konkrete modeller for gennemførelse af liberaliseringen vil blive iværksat på baggrund af en analyse om liberalisering af hele praksissektoren, herunder analyse af de økonomiske og kapacitetsmæssige konsekvenser. Analysen afsluttes inden udgangen af 2011.

Der gennemføres endvidere en undersøgelse af mulighederne for liberalisering af
apotekersektoren, herunder belyses konkrete modeller, som tilgodeser ønsker om højere tilgængelighed, lave priser på medicin for forbrugerne, nedbringelse af udgifterne på sundhedsområdet og fastholdelse af forbrugernes sikkerhed. Undersøgelsen skal inddrage erfaringer, herunder økonomiske og kapacitetsmæssige konsekvenser fra Sverige, Nederlandene, Storbritannien, Irland og Norge, hvor man har liberaliseret apotekersektoren. Undersøgelsen afsluttes inden 1. april 2012.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00