Debat

Barselopgaver ligger bedst hos jordemødrene

DEBAT: KL og Dansk Sygeplejeråds forslag om at overtage dele af jordemødrenes opgaver mangler både faglig bæredygtighed og økonomisk realisme, lyder det fra formændene for Danske Regioner og Jordemoderforeningen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lillian Bondo,
formand for Jordemoderforeningen

Og Bent Hansen,
formand for Danske Regioner 

Hvorfor give opgaver til sundhedsplejerskerne, som jordemødrene er uddannet til at varetage? Det svar mangler vi fortsat fra KL og sygeplejerskerne. Jan Trøjborg, formand for KL, og Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, bliver ved med at foreslå, at de kommunale sundhedsplejersker skal overtage ansvaret for en række opgaver for mor og barn lige efter fødslen. Forslaget mangler både faglig bæredygtighed og økonomisk realisme.

I dag er det jordemoderen, der står for tilbud til de nybagte familier i de første dage efter fødslen. For at kunne varetage opgaver såsom efterfødselssamtale, tjek af syninger, blødning og moderens øvrige fysiske og psykiske sundhed i dagene efter fødslen, skal sundhedsplejerskerne i praksis efteruddannes til jordemødre light. Ellers vil der ikke være sikkerhed for, at de bliver i stand til at tage hånd om de nybagte mødres fysiske tilstand og til at skelne banale problemer fra alvorlige problemer, sådan som jordemødrene gør i dag.

Hvorfor skal man i en økonomisk trængt tid oprette to parallelle døgnberedskaber? Der er allerede ét på sygehusene, hvor der altid er et vagtberedskab af jordemødre på grund af fødslers uforudsigelige natur. Og så vil KL og sygeplejerskerne også have et i kommunerne? Kun i ni kommuner fødes mere end tre børn i døgnet.

Bent Hansen og Lillian Bondo
Formænd for hhv. Danske Regioner og Jordemoderforeningen

Vi mener, at denne form for dobbeltuddannelse er uhensigtsmæssig. Alle aktører i sundhedsvæsnet arbejder for, at opgaverne skal løses på en økonomisk forsvarlig måde, der samtidig giver den bedste kvalitet og den højeste patientsikkerhed for borgerne.

Dobbelt døgnberedskab 
Her er det, at KL's udspil om, at familien kun skal have én sundhedsplejerske under hele forløbet, ikke holder. For at kunne tilbyde familierne at møde den samme sundhedsplejerske helt fra graviditeten til dagen efter fødslen og videre frem, vil det kræve, at alle sundhedsplejersker er i vagt 24 timer i døgnet året rundt. Mon sundhedsplejerskerne er taget i ed på det?

Og hvorfor skal man i en økonomisk trængt tid oprette to parallelle døgnberedskaber? Der er allerede ét på sygehusene, hvor der altid er et vagtberedskab af jordemødre på grund af fødslers uforudsigelige natur. Og så vil KL og sygeplejerskerne også have et i kommunerne? Kun i ni kommuner fødes mere end tre børn i døgnet.

Hvis man flytter opgaver fra en sektor til en anden, så bør målet være, at man opnår bedre eller samme faglige kvalitet. Det er ikke tilfældet her. Lad os sætte mor og barn i centrum i stedet for at gå på strandhugst efter opgaver, der løses bedst i en anden ramme. I løbet af kort tid offentliggør Sundhedsstyrelsen nye anbefalinger for indsatsen i den tidlige barselperiode. Vi ser frem til at få klare retningslinjer for det fagligt bedste tilbud til den nyfødte og moderen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Lillian Bondo

Præsident for Nordisk Jordmorforbund, foredragsholder, jordemoder på Rigshospitalet
Jordemoder (1984), MPA (2008)

0:000:00