Debat

Brugerbetaling må ikke gå ud over forebyggelsen

DEBAT: Når politikerne vil hjælpe de hårdest ramte tandpatienter, frygter Tandplejeforeningen, at det vil gå ud over forebyggelsen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Elisabeth Gregersen
Formand for Dansk Tandplejerforening

Brugerbetaling på sundhedsområdet er på den politiske dagsorden. Charlotte Fischer (R) har stillet forslag om nedsættelse af et ekspertudvalg, der skal analysere brugerbetalingen på hele sundhedsområdet. En dagorden, der er kendt og svær, og hvor det gælder om at holde tungen lige i munden.

Logikken mangler
Historien om de to, der vælter på en tandemcykel, er velkendt. Den ene brækker benet, og skaden udbedres for offentlige midler. Den anden slår tænderne ud, men må selv stå for alle udgifter i den forbindelse.

Man kan med god ret stille spørgsmålet, om det er rimeligt med den åbenlyse forskelsbehandling.

Som nævnt i debatten, har der altid været brugerbetaling på voksentandplejeområdet. Over årene er brugerbetalingen imidlertid blevet væsentligt forøget. Hvor danskerne i 1980 i gennemsnit betalte 58 pct. af tandlægeregningen, betaler vi i dag 80 pct., svarende til ca. 4,2 mia. kr.

Adskillige undersøgelser viser, at egenbetalingen har store konsekvenser for danskernes tandsundhed. En al for stor gruppe af befolkningen - mere end 500.000 - bliver simpelthen væk fra tandklinikkerne. Resultatet er dårlige tænder, som påvirker livskvaliteten.

Få det nu ændret
Der er, som sagt, stillet forslag om, at man ser på hele sundhedsområdet en gang for alle, for, som det siges, at ændre det uintelligente brugerbetalingssystem, vi har i dag.

Dansk Tandplejerforening støtter dette initiativ.

Sundhedsministeren oplyser i forbindelse med den igangværende debat om brugerbetaling, at han har nedsat en arbejdsgruppe på tandplejeområdet, der skal klarlægge, om der er en gruppe af borgere med særlige paradentoseproblemer, aggressiv paradentose, der bør have deres udgifter betalt af det offentlige for behandling af sygdommen.

Det er jo ikke nogen dårlig ide at hjælpe patienter med aggressiv paradentose, hvis man vel at mærke er enige om kriterierne for, hvem der har denne form for paradentose.

Men hvis Sundhedsministeren ikke har tænkt sig at øge udgifterne til tandpleje generelt, vil midlerne til disse patienter skulle tages fra et andet område, og her vil jeg tillade mig at råbe vagt i gevær.

Forebyggelse er vigtig
Man kan frygte, at pengene vil blive taget fra de forebyggende ydelser i voksentandplejen, og at man altså i kampens hede og for at tilgodese en heldigvis mindre del af befolkningen helt glemmer at forebyggelse er vejen frem og et af regeringens store indsatsområder.

Helt ærligt! Hvis alle de unge mennesker, der i dag kommer ud fra den kommunale tandpleje med sunde flotte tænder, får lov til at sejle deres egen sø, så vil tænderne for manges vedkomne ikke blive ved med at være flotte.

I den kommunale tandpleje er der taget hånd om den enkelte med jævne mellemrum, og der har været råd og vejledning tilpasset den enkeltes behov.

Jeg taler ikke for, at man nødvendigvis skal besøge en tandklinik hvert halve år, men for nogle mennesker er det nødvendigt med jævnlig supervision om kost og tænder for at holde dem sunde hele livet.

Resultaterne kan forsvinde
Mister vi den kontakt, fordi der kommer mere brugerbetaling, end der er nu, vil vi givetvis miste de gode resultater fra den kommunale tandpleje og ikke på sigt få en ældre generation med sunde og velfungerende tænder, som vi med rette kan forvente for dem, som har været omfattet af den kommunale tandpleje fra barnsben.

Jeg håber og tror på, at man tænker sig om og ikke flytter pengene fra de forebyggende ydelser i voksentandplejen. Alt andet vil gå imod intentionerne om at satse på forebyggelse frem for helbredelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00