Danmark er håbløst bagud

NYHED: Eksperter i miljø-medicin støtter Eyvind Vesselbos (V) udmelding om, at miljø-indsatsen skal prioriteres, så den i højere grad gavner menneskers sundhed frem for naturen. Deres råd: Danmark har brug for et institut, som skal forhindre at millioner af kroner bruges på ineffektive miljøforbedringer.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

"Vi har et Institut For Miljøvurdering. Men det er mindst lige så nødvendig at have et vurderingsinstitut for miljø og sundhed. Vi skal have en kapacitet, som vurderer, hvilke miljøtiltag som vil give mest sundhed for pengene, og hvor vi skal lægge særligt pres på EU.

Philippe Grandjean, Professor i miljømedicin
Før finansloven gjorde han det, og nu gør han det igen. Venstres Miljøordfører, Eyvind Vesselbo, vil have prioriteret dansk miljøpolitik, så pengene i højere grad gavner danskernes sundhed i stedet for naturen.

Professor i miljømedicin, Philippe Grandjean, fra Syddansk Universitet er glad for Eyvind Vesselboes udmelding. Men han understreger, at Danmark ikke har noget at prale af på dette felt. Vi mangler viden, dvs. forskning i hvordan forureningen påvirker danskernes sundhed, mener han.

"I debatten om partikelfiltre har en lang række økonomer sagt, at partikelforurening koster samfundet enorme beløb i sundhedsudgifter. Så nu er det ved at gå op for politikerne, at vi må gøre noget ved det. Men den indsigt er jo hovedsagelig baseret på udenlandske undersøgelser. Vi har kun danske undersøgelser, der viser, at det er lige så galt her som i udlandet," siger Philippe Grandjean.

Går millionerne til spilde?
Ud over at der er mangel på forskning, mener han også, at der i Danmark er en stor mangel på viden om, hvorvidt miljøforbedringerne gavner sundheden.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00