Danmark har tredjeflest narko-dødsfald

NARKO: Sundhedsministeren afviser stadig fixerum og mener, det strider mod FN-konventioner, men oppositionen fastholder, at det kan lade sig gøre i Danmark ligesom i udlandet.
I udlandet har Internationalt Røde Kors blandet sig i debatten om fixerum og påpeget, at særlige tiltag er nødvendige til så udsat en gruppe som misbrugere.
I udlandet har Internationalt Røde Kors blandet sig i debatten om fixerum og påpeget, at særlige tiltag er nødvendige til så udsat en gruppe som misbrugere.Foto: www.colourbox.com
Marie Dissing Sandahl

Fastholder regeringen sin nærmest ideologiske modstand mod fixerum, når erfaringer fra udlandet viser, at det er et effektivt redskab til at modvirke netop narkotikarelaterede dødsfald?

Mette Frederiksen (S)
Socialordfører
Danmark ligger i top tre på listen over antal narkotikarelaterede dødsfald per indbygger sammenlignet med andre europæiske lande. Det var baggrunden for tirsdagens samråd i Social- og Sundhedsudvalget indkaldt af socialordfører Mette Frederiksen (S), der spurgte, om regeringen syntes, tallene var tilfredsstillende.

Men sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) kritiserede måden, tallene var opgjort på.

"Vi må desværre erkende, at en direkte sammenligning i Europa ikke er mulig, og det siger Det Europæiske Narkotikaovervågningscenter selv," sagde sundhedsministeren og forklarede, at opgørelsesmetoderne i Europa er forskellige.

"Hvis listen skal tages for pålydende, så skal vi vende blikket mod de nye østeuropæiske EU-lande for inspiration, for de ligger i bunden af listen," sagde han, men understregede, at tallene er foruroligende, og at ét dødsfald var et for meget.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00