DSI-rapport: Priskontrol giver markant medicin-besparelse

MEDICIN: En undersøgelse fra DSI konkluderer, at der er betydelige besparelser at hente ved at indføre statsdikterede makspriser på sygehusmedicin.
Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Notatets anbefalinger 

1. At der tages initiativ til ved lovgivning eller ved frivillig aftale at udvide referenceprissystemet for sygehuslægemidler til også at omfatte lægemidler lanceret før 2009, særligt fordi det vurderes, at det er på området for sygehuslægemidler, at de største potentialer for besparelser ligger.

2. At referenceprisen alene udgør et prisloft, hvorunder den eksisterende konkurrence kan udfolde sig.

3. At systemet indeholder en bred gruppe af lande, f.eks. de 9 EØS lande, der allerede er inkluderet i det eksisterende system

4. At reglen for prisfastsættelse sikrer både lave priser og en stabil lægemiddelforsyning. Her kan f.eks. den norske model, hvor prisen fastsættes til gennemsnittet af de 3 laveste priser i landekurven, tjene som inspiration

5. At referenceprisen opdateres jævnligt, f.eks. årligt.

6. At effekten af valutaudsving søges minimeret ved anvendelse af gennemsnitlige valutakurser over f.eks. 6 eller 12 måneder.

7. At bemandingen af det nye system gøres omkostningseffektivt f.eks. ved tilknytning af referenceprissystemet til eksisterende myndighedsstrukturer og/eller ved udvidet internationalt samarbejde.

Markante besparelser på udgifterne til sygehusmedicin. Det er, hvad politikerne kan forvente, hvis Danmark ligesom mange andre europæiske lande indfører et referenceprissystem for sygehusmedicin.

Sådan lyder en af konklusionerne i nyt notat fra DSI, der anbefaler, at der udvikles en dansk udgave.

I notatet har DSI-forskerne undersøgt Østrig, Holland, Finland, Slovenien, Irland og Norges erfaringer med referenceprissystemer. Systemer, som betyder, at myndighederne fastsætter en makspris for de forskellige medikamenter ud fra, hvad prisen er i andre lande med de laveste priser.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00