EL: Gratis tandlægehjælp til 1,4 mio. danskere

NYHED: Ældre over 65 år, førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og efterlønnere skal have gratis tandlægehjælp. Enhedslisten fremsætter beslutningsforslag efter efterårsferien. Professor støtter forslag. DF kalder det "sympatisk". Ideen kommer efter gode erfaringer fra bl.a. Herlev.
Lars Igum Rasmussen

Bare fordi man er efterlønner, har man ikke nødvendigvis dårlige tænder.

Lone Møller
Sundhedsordfører for Socialdemokratiet
Mange danskere fravælger regelmæssige tandlægebesøg, da sygdom i munden i modsætning til resten af kroppen skal betales af egen lomme.

Derfor fremsætter Enhedslisten efter efterårsferien et beslutningsforslag, der skal sikre gratis tandlægehjælp til alle ældre over 65 år, førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og efterlønnere.

"Dårlige tænder har en stor indflydelse på befolkningens generelle sundhedsmæssige og sociale tilstand. Den brugerbetaling, der er hos tandlægen i dag, skaber stor ulighed, da de mest udsatte og marginaliserede grupper fravælger turen til tandlægen," siger Enhedslistens Line Barfod til Altinget.

Ifølge partiet skal kommunerne organisere den gratis tandlægehjælp til de knap 1,4 mio. danskere, der ville få glæde, hvis forslaget vedtages.

Dokumentation

Voksentandpleje i kommunalt regi i Herlev Kommune:

  • Kommunalbestyrelsen indfører i 1992 en forsøgsordning godkendt af sundhedsministeriet med kommunal tandpleje til kontanthjælpsmodtagere, helbredsbetingede pensionister og alderspensionister.

  • Indført, da disse grupper mindst benytter sig af tandplejesystemet samt dårligst tandstatus.

  • Kommunalt organiseret med fokus på forebyggelse og opsøgende arbejde.

  • I 1998 gennemførte Købehavns Tandlægeskole en undersøgelse, der viste, at dobbelt så mange gik til regelmæssig tandpleje, bedre mundsundhed, begrænset tab af tandvæv og stor tilfredshed med øget livskvalitet.

  • Gennem årene har der vist sig at være balance mellem udgifter og indtægter. Udgifter til omfattende og dyre tandbehandlinger er faldet pga. flere får til regelmæssige eftersyn.

  • Forsøgsordning, der stadig kører. Det kræver lovændring, hvis den skal gøres permanent.

    Kilde: Tandlægernes Nye Landsforening

    De har i dag krav på et tandplejetilbud fra kommunerne

  • Børn og unge under 0 - 18 år:
    Lov om Tandpleje, der blev indført i 1972 sikrer, at børn og unge i alderen 0-18 år kan få et opsøgende, forebyggende og behandlende tandplejetilbud.

  • Omsorgstandpleje:
    Den 1. juli 1994 blev Omsorgstandpleje en del af det kommunale tandplejetilbud.

    Sundhedsstyrelsens retningslinjer beskriver omsorgstandplejen således: Kommunerne skal tilbyde forebyggende og behandlende tandpleje til personer, der på grund af nedsat førlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap, kun vanskeligt kan udnytte det almindelige tandplejetilbud.

    Målgruppen for omsorgstandpleje er personer, som bor på plejehjem og personer, der bor i eget hjem, ældrebolig eller lignende med mange hjælpeforanstaltninger, og som reelt kan sidestilles med plejehjemsbeboere.

    Kommunerne finansierer selv ordningen i dag på baggrund af bloktilskud og en lille årlig egenbetaling på omkring 300 kr. om året.

  • Psykisk udviklingshæmmede:
    Personer, der på grund af sindslidelser eller psykisk udviklingshæmning ikke kan udnytte de almindelige tandplejetilbud i børne- og ungdomstandplejen, voksentandplejen eller i omsorgstandplejen skal af amtsrådet tilbydes tandpleje. Der må maksimalt opkræves en egenbetaling på 1300 kr. om året.

  • Odontologiske lidelser:
    Amtsrådet skal tilbyde børn og unge under 18 år med odontologiske lidelser, der ubehandlede medfører varig funktionsnedsættelse, et vederlagsfrit specialiseret tandplejetilbud.

    Desuden kan ofre for tandskadeulykker søge kommunen om tilskud til behandling.


  • Altinget logoSundhed
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00