Debat

Hjernesagen: Effektiv forebyggelse kræver afgiftspolitik

DEBAT: Hvis forebyggelse for alvor skal gøre en forskel, skal vi have afgifter, der understøtter adfærdsændringer. Det skriver landsformand i Hjernesagen, Lise Beha Erichsen.

Udsatte borgere har størst behov for forebyggelse, men det er samtidig dem, der har sværest ved at ændre livsstil, skriver Lise Beha Erichsen.
Udsatte borgere har størst behov for forebyggelse, men det er samtidig dem, der har sværest ved at ændre livsstil, skriver Lise Beha Erichsen.Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lise Beha Erichsen
Landsformand i Hjernesagen

Der er et gammelt ordsprog, der lyder, at det er bedre at forebygge end at helbrede. Med dette menes, at det er bedre at være forudseende og træffe forholdsregler for at undgå noget ubehageligt end at udbedre skaden, når den er sket.

Det er vi i Hjernesagen helt enige i, og derfor undrer vi os meget over, at forebyggelsestemaet stort set er fraværende i valgkampen. En af de sygdomme, der har et stort forebyggelsespotentiale, er apopleksi – blodprop eller blødning i hjernen. En sygdom, der hvert år rammer 12.500 borgere her i landet.

Apopleksi er den hyppigste årsag til invaliditet blandt voksne. Vedvarende symptomer efter apopleksi kan være lammelser af arme og ben, nedsat evne til at tale og forstå og nedsatte mentale evner. Apopleksi medfører ofte omfattende sociale og økonomiske belastninger for de ramte og deres pårørende.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hertil kommer de mange psykologiske og menneskelige belastninger, som livet med en hjerneskade fører med sig. Det skønnes, at omkostninger i forbindelse med apopleksi i Danmark årligt beløber sig til 2,7 milliarder kroner.

Derfor er det et af Hjernesagens vigtigste langsigtede mål at arbejde for at reducere antallet af apopleksitilfælde. Mange apopleksitilfælde kan forebygges, men det kræver en målrettet national forebyggelsesindsats.

Erfaringer på forebyggelsesområdet viser, at oplysningskampagner ikke i sig selv har stor effekt, når det gælder vedvarende livstilsændringer.

Lise Beha Erichsen
Landsformand i Hjernesagen

Hvis forebyggelse skal lykkes, skal der arbejdes målrettet med information om hensigtsmæssig sundhedsadfærd og livstilsændringer. Det er også afgørende at skabe sociale og økonomiske rammer, der understøtter det sunde valg.

Det gælder om at identificere de risikofaktorer, der kan modificeres for at udvikle effektfuld forebyggelse.

Flere sunde valg
Godt og vel halvdelen af alle, der rammes af apopleksi, har forhøjet blodtryk, og flere lider af uregelmæssig puls. Begge tilstande kan behandles. Udfordringen er, at de færreste selv mærker symptomerne på forhøjet blodtryk eller hjerteflimren.

Her er der behov for systematisk oplysning samt en indsats særligt over for borgere over 65 år, der regelmæssigt bør få tjekket puls og blodtryk.

Rygestop, hverdagsmotion samt sundere mad- og drikkevaner er også veldokumenterede bud på faktorer, der vil nedsætte risikoen for apopleksi betydeligt. Erfaringer på forebyggelsesområdet viser imidlertid, at oplysningskampagner ikke i sig selv har stor effekt, når det gælder vedvarende livstilsændringer.

Læs også

Langt de fleste af os kender de gode råd, men udfordringen er at omsætte dem til handling. Vores vaner er ofte udviklet gennem mange år og er en indgroet del af hverdagen. Derfor er der behov for at supplere oplysning med strukturelle tiltag.

Det skal gøres nemmere at træffe det sunde valg. Det kan vi gøre på mange måder. For eksempel ved let adgang til sunde fødevarer og sund mad i kantiner, indretning af samfundet, så vi opfordres til mere fysisk aktivitet, og mere fokus på socialt samvær om sunde aktiviteter – spise sammen, gåture med mere.

En national forebyggelse
Men effektiv forebyggelse kan ikke klares af borgeren selv. Skal det for alvor gøre en forskel, skal tiltag følges op af blandt andet en afgiftspolitik, der understøtter adfærdsændringer. Hjernesagen støtter forslaget om en betydelig højere pris på cigaretter og tobak.

Vi foreslår også, at momsen på sunde fødevarer, for eksempel fødevarer med reduceret sukker og salt, grønt og frugt, nedsættes. Hjernesagen efterlyser en national forebyggelsespolitik, der også skal tage fat på det problem, at de udsatte grupper i samfundet har de største udfordringer, når det gælder omstilling til en sundere livsstil.

Blandt andet lever mennesker med ingen eller kort uddannelse ofte et mere usundt liv end den velstillede og veluddannede del af befolkningen. Samtidig er det også mere vanskeligt for de udsatte grupper at følge de opstillede sundhedsråd.

Vi har brug for en flerstrenget, national forebyggelsespolitik, der tager højde for, at det er de udsatte grupper, der har mest behov for en forebyggende indsats, samtidig med at det er disse borgere, der har sværest ved at ændre livsstil.

Her er der behov for en differentieret og målrettet indsats. Vi håber, at den kommende sundhedsminister vil tage opgaven på sig, og samtidig vil vi opfordre folketingskandidaterne til i højere grad at byde ind i forebyggelsesdebatten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Beha Erichsen

Landsformand, Hjernesagen, fhv. direktør, Hjernesagen
cand.jur. (Københavns Uni. 1982)

0:000:00