Debat

Jordemødre: Indfri løfterne om et solidt sikkerhedsnet for nybagte forældre

DEBAT: Begge politiske fløje mener, at der er brug for kvalificeret opbakning, når en nybagt familie rykker fra hospitalet til eget hjem. Det er tid til at indfrie løfterne, mener Jordemoderforeningen.

Politikerne mener, at barselsområdet skal oprustes. Det er rigtigt set, mener Lis Munk fra Jordemoderforeningen.
Politikerne mener, at barselsområdet skal oprustes. Det er rigtigt set, mener Lis Munk fra Jordemoderforeningen.Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lis Munk
Formand, Jordemoderforeningen

Først var det Socialdemokratiet, der i november 2018 fremlagde et sundhedsudspil, der skulle sikre alle ret til indlæggelse i to døgn efter fødslen. 

Få måneder efter lagde den daværende borgerlige regering med udspillet til en sundhedsreform også op til, at kvinder skulle have ret til to dages indlæggelse, når de havde født.

Både højre og venstre side i Folketinget ønskede med deres forslag at sikre alle nybagte mødre, deres børn og familier en god start.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Der er altså bred politisk enighed om, at der er brug for kvalificeret sundhedsfaglig opbakning, når den nybagte familie rykker fra hospitalets rammer – måske få timer efter fødslen – til eget hjem.

Forberedende undervisning sparet væk
Sundhedsstyrelsen beskriver på udmærket vis i 'Anbefalinger for Svangreomsorg', hvordan regioners og kommuners tilbud til kommende og nybagte familier bør være for at imødekomme kvindernes og familiernes individuelle behov.

Alt for mange steder ser vi, at den fødsels- og forældreforberedende undervisning i jordemoderregi er sparet væk.

Lis Munk
Formand, Jordemoderforeningen

Anbefalingerne lægger blandt andet vægt på, at kvinderne skal være velforberedte på den første tid i hjemmet gennem fødsels- og forældreforberedelse, primært varetaget af jordemoderen og med mulighed for at inddrage sundhedsplejerske.

Alt for mange steder ser vi, at den fødsels- og forældreforberedende undervisning i jordemoderregi er sparet væk – måske med auditorieundervisning som erstatning, der ikke levner plads til individuelle spørgsmål og dialog. 

Kun kontrol af det fysiske
På samme måde er tiden til individuelle kontakter mellem jordemoder og den gravide og hendes partner skåret så meget ned, at der mange steder kun er mulighed for kontrol af fysiske forhold hos mor og barn.

Anbefalingerne beskriver desuden et finmasket net omkring familierne i dagene og ugerne efter fødslen – hele tiden under hensyntagen til den enkelte kvindes og families behov.

I den første uge står fødestedet for en åben rådgivning døgnet rundt, hvor de nybagte familier kan søge hjælp, og der skal tilbydes jordemoderbesøg i hjemmet, når familien går tidligt hjem og ved hjemmefødsel. 

Ifølge anbefalingerne skal familien tilbydes besøg af den kommunale sundhedsplejerske på fjerde- til femtedagen efter fødslen.

Læs også

Vi har altså en velbeskrevet og valideret ramme fra Sundhedsstyrelsen, som tager udgangspunkt i den enkelte families behov. 

Virkeligheden er imidlertid, at regionerne flere steder har svært ved at fylde rammerne ud. Så det er rigtigt set af politikerne, at der er brug for en oprustning på barselområdet, og det lover godt for de kommende forældre.

Men lad det blive til mere end valgløfter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lis Munk

Formand, Jordemoderforeningen
Jordemoder (Aalborg Jordemorderskole. 1991), master i sundhedsinformatik (Aalborg Uni. 2001), diplom i lederskab og organisationsudvikling (Karolinska Institutet, Sverige. 2011)

0:000:00