Kommuner og regioner kritiseres for intern kamp

MAGTKAMP: I stedet for at bekrige hinanden bør KL og Danske Regioner lave et fælles sundhedsudspil. Ellers skader de patienterne og overlader mere magt til Christiansborg, lyder advarslen fra Kjeld Møller Pedersen og Jes Søgaard.
Udspillene er også oplæg til forårets økonomiforhandlinger, vurderes det.
Udspillene er også oplæg til forårets økonomiforhandlinger, vurderes det.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Gå sammen om at lave et fælles sundhedsudspil om fremtidens opgaver uden for sygehusene. Ellers tager andre beslutningerne for jer.

Det mener to af landets førende sundhedsøkonomer, professor Kjeld Møller Pedersen fra SDU og Jes Søgaard, der er direktør for Dansk Sundhedsinstitut.

Meldingen kommer, efter at KL og Danske Regioner med én dags mellemrum fremlagde hver deres sundhedsudspil.

De to økonomer nævner uafhængigt af hinanden, at KL og Danske Regioner burde lave et fælles udspil, hvor de så bliver tvunget til at laver kompromisser på de områder, hvor de er uenige.

"KL og danske regioner skal skrive de to oplæg sammen. Ellers risikerer de, at sundhedsministeriet gør det.

Jes Søgaard
Direktør, DSI

For de to udspil er fornuftige og peger i samme retning, men udspillene blotlægger også de to organisationers rivalisering om opgaver, penge og indflydelse, mener de.

"KL og danske regioner skal skrive de to oplæg sammen. Ellers risikerer de, at sundhedsministeriet gør det. Den nuværende strategi er farlig. Hverken regionerne eller kommunerne kan være sikre på, at de endelige snit falder ud til netop deres fordel. Og det kan sagtens blive lose-lose for begge parter," siger Jes Søgaard

Mere der samler end der skiller 
Kjeld Møller Pedersen har samme vurdering af de to udspil.

"Når de hver for sig udvikler løsningsmodeller og glemmer hinanden, så er det politikerne på Christiansborg, der må trække stregerne. Og det er bestemt ikke altid de mest optimale løsninger, der kommer ud af det," siger Kjeld Møller Pedersen.

Begge økonomer peger på, at de to organisationer er enige om, hvad der er fremtidens udfordringer og mange steder også løsningerne.

Men de finder det kommunale og regionale solo-ridt for meget uheldigt. Især fordi kommuner, regioner og eksperter er enige om, at dårlig sammenhæng i sundhedsvæsnet er områdets måske største problem. Et problem der skader patienterne og fordyrer sundhedsvæsnet på grund dårligere behandlinger og genindlæggelser.

"Det er bestemt ikke godt. Alt for mange patienter forsvinder i den Bermuda-trekant, som farvandet mellem sygehuse, de praktiserende læger og kommunernes sundhedstilbud udgør," siger Kjeld Møller Pedersen.

Han synes, at regionernes udspil er en anelse mere samarbejdsorienteret end KL's, fordi regionerne foreslår en fælles indsats for at forhindre genindlæggelser.

Læger og patienter kritiserer
De to professorer er ikke alene med deres vurdering af udspillene og deres kritik. Både Danske Patienter og Lægeforeningen er ude med riven.
Danske Patienters formand, Lars Engberg, beder kommunerne "melde sig ind" i det samlede sundhedsvæsen.

"KL's sundhedsudspil lægger på mange måder op til en slåskamp med regionerne. Det er meget uheldigt. Der er brug for, at man tager udgangspunkt i patienternes behov - behov, der går på tværs af sektorer. Derfor er det vigtigt, at parterne sammen udvikler løsninger - og ikke konkurrerer og dermed tager patienterne som gidsler," i Lars Engberg.

Han synes kommunerne lidt mere end regionerne glemmer modparten, mens regionerne i for høj grad ignorer statens rolle.

Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen beder i dagens leder i Ugeskrift for Læger, kommuner og regionerne om at stoppe krigen.

"Vi ser frem til en afslutning på KL's og regionernes perspektivløse omgangsform... Begge organisationer ville vinde ved at nedtone de politiske positioneringer og tage udgangspunkt i, at de er til for patienterne. Syge mennesker er forståeligt nok ikke engagerede i, om det er kommunen eller regionen, der leverer varen," skriver Mads Koch Hansen.

Den uendelige historie 
Ifølge Kjeld Møller Pedersen er de to oplæg udtryk for rivalisering på kort og langt sigt.
"På lagt sigt, er kommunernes og regionernes rivalisering en kamp om, hvor vigtig man skal være i forhold til formuleringen af fremtidens sundhedspolitik. På kort sigt, så kører de sig i stilling til forårets økonomiforhandlinger," siger Kjeld Møller Pedersen, der i midten af 80'erne læste om rivaliseringen mellem kommunerne og de daværende amter for første gang.

Jes Søgaard er helt enig.
"Det skinner igennem, at begge udspil er oplæg til forårets økonomiforhandlinger. Samtidig argumenteres der for, at de skal overtage opgaver eller have styringen for de fælles opgaver der er," siger Jes Søgaard. Ligesom Kjeld Møller Pedersen peger han på, at udspillene også er indspark til regeringens arbejde med at evaluere strukturreformen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kjeld Møller Pedersen

Professor emeritus, Økonomisk Institut, Syddansk Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00