Løkke ønsker mere styring af de praktiserende læger

LÆGER: Det er urimeligt, at det offentlige finansierer hele udgiften til de alment praktiserende læger uden at have en markant indflydelse på deres arbejde, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). "Vi er effektive, men man kan ikke diktere vores opgaver, som var vi offentligt ansatte," lyder det fra PLO's næstformand.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), understregede, at regionerne også har et ansvar for, at der sker udvikling til gavn for patienterne i almen praksis.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), understregede, at regionerne også har et ansvar for, at der sker udvikling til gavn for patienterne i almen praksis.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Presset for, at de alment praktiserende læger skal acceptere mere offentlig kontrol og indflydelse på deres arbejde, er nu steget markant. Det står klart efter en opsigtvækkende melding fra statsminister Lars Løkke Rasmussen til de alment praktiserende læger. For nok er de praktiserende læger formelt set selvstændige erhvervsdrivende, slår han fast.

”De alment praktiserende læger er ikke en del af den offentlige sektor. Men finansieringen er offentlig. Derfor må vi politisk kunne stille flere krav til, hvad lægernes ydelser, betalt af skatteyderne, skal kunne indeholde,” sagde Lars Løkke Rasmussen i sin tale til Danske Regioners Generalforsamling i Århus torsdag.

Statsministeren roste de praktiserende læger for at være i gang med at modernisere almen praksis, så der leveres bedre service til borgerne. Og han understregede, at de alment praktiserende læger er vigtige i bestræbelserne på at sikre, at de nye og færre supersygehuse ikke bliver overfyldt af patienter.

Men han holdt fast i, at det offentlige skal have mere indsigt i, hvad der foregår hos de praktiserende læger.

Vi går jo ikke hjem, bare fordi klokken er 16.

Niels Ulrich Holm
Næstformand, Danske Regioner

”Man kan vel sige det på den måde, at vi er nødt til at kunne få kastet mere lys over den gråzone, hvor det offentlige betaler hele regningen, men bestemmer relativt lidt,” sagde Lars Løkke Rasmussen, der derefter blev afbrudt af et bifald fra landets regionsrådsmedlemmer.

Bent Hansen: Døren er åben
Meldingen er aktuel, fordi man både i Danske Regioner og hos de alment praktiserende læger er gang med at forberede sig på efterårets overenskomstforhandlinger mellem det offentlige, i form af regionerne, og de praktiserende lægers interesseorganisation, PLO.

Statsministeren henviste til Bent Hansens tale, hvor Bent Hansen roste de praktiserende læger på en række områder.

Men formanden fra Danske Regioner fiskede også efter indrømmelser fra PLO. Forholdet mellem det offentlige og PLO nåede et historisk lavpunkt, da S-SF-R-regeringen i 2013 afværgede et en konflikt mellem det offentlige og PLO ved at lave et lovindgreb, der øgede kontrollen med almen praksis.

Indgrebet skabte en voldsom vrede blandt de praktiserende læger, der efterfølgende blev ramt af intern splid. Siden har PLO fået ny formand og bestyrelse, der blev valgt på at holde en hårdere kurs over for det offentliges krav om mere indflydelse på almen praksis.

Blandt sundhedsvæsenets aktører gruer man nu for, om de kommende overenskomstforhandlinger munder ud i en ny konflikt.  PLO er ved at udarbejde konkrete planer for, hvad lægerne skal gøre i fald, der kommer en ny konflikt. Lars Løkkes melding bliver derfor fra flere sider set som en klar støtte til regionerne og en advarsel til PLO.  

Bent Hansen slog i sin tale fast, at han håber, at lægerne er villige til at forhandle om nye opgaver.

”Lad os derfor lægge konflikterne bag os og vise hinanden den tillid, som kan skabe udvikling. Det har vi brug for – også på den korte bane, hvor vi snart må se en vilje til at løse de konkrete problemer om data og decentralisering. Døren er åben, og det er nu, I skal vise handling,” sagde Bent Hansen. Han åbnede op for, at de alment praktiserende læger kan blive mindre aktivitetsfinansierede, mod at det offentlige kan få en mere detaljeret indsigt i de behandlingsdata og registreringer, som lægerne foretager sig.

Sidstnævnte har i flere år været et stort stridspunkt mellem regionerne og PLO. En del praktiserende læger mener, at øget adgang til data fra almen praksis er et privatlivsovergreb på patienterne. Fra de praktiserende lægers side har der også lydt en advarsel om, at en markant større offentlig indsigt i behandlingsdata fra almen praksis kan ødelægge lægerens arbejdsglæde. Flere har også peget på, at øget kontrol kan give lægerne et incitament til at manipulere data for ikke at adskille sig negativt sig fra deres kollegers resultater.

PLO: Vi har løsninger nu
PLO’s næstformand, Niels Ulrich Holm, var til stede til Danske Regioners generalforsamling. Han forsikrer om, at PLO er klar til at finde løsninger på de udfordringer, som både statsministeren og Bent Hansen skitserer.

”Vi har i et år været i tænkeboks. Men nu er vi klar til gå i dialog med regionerne og regeringen om, hvilke opgaver de gerne vil have prioriteret. Vi har også klare forslag til, hvordan vi løser problematikken med adgangen til vores data,” siger Niels Ulrich Holm.

Men i forhold til Lars Løkkes melding om, at det offentlige skal have mere indflydelse, når de betaler regningerne til almen praksis, mener han, at statsministeren og regionerne forsøger at få det bedste fra alle verdener.

Ifølge ham får det offentlige i dag en skjult bonus ved at have private erhvervsdrivende til at drive almen praksis.

”Vi går jo ikke hjem, bare fordi klokken er 16. Vi bliver jo til den sidste patient er hjulpet. Hver praksis er jo lægens egen butik, så vi tager ansvar. Men det betyder også, at man ikke bare kan diktere, hvad vi skal lave ned i mindste detalje, som var vi offentligt ansatte” siger Niels Ulrich Holm

Den nye overenskomst skal træde i kraft i september 2017, men forhandlingerne starter i efteråret. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00