Ny prisstigning på tobak i spil op til forhandlinger om forebyggelse

Venstre foreslår at hæve afgifterne, så en pakke cigaretter kommer til at koste mellem 80 og 90 kroner. Regeringens støttepartier bakker op om højere priser, og Konservative er positive, men peger på, at forslaget vil medføre et milliardtab for statskassen. At opgive forebyggelse af økonomiske årsager vil være den yderste form for kynisme, mener professor.

Norske erfaringer viser, at man kan forebygge unges rygning ved at hæve prisen på cigaretter markant. Det vil imidlertid koste statskassen indtægter fra tobaksafgiften, hvis tiltaget virker. En række partier vil alligevel tage spørgsmålet om højere priser med til forhandlinger om en sundhedsreform.
Norske erfaringer viser, at man kan forebygge unges rygning ved at hæve prisen på cigaretter markant. Det vil imidlertid koste statskassen indtægter fra tobaksafgiften, hvis tiltaget virker. En række partier vil alligevel tage spørgsmålet om højere priser med til forhandlinger om en sundhedsreform.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Regeringens forslag om at indføre et forbud mod, at børn født efter 2010 kan købe tobaks- og nikotinprodukter, har fået en blandet modtagelse.

Mens sundhedsaktører er begejstrede, er der ikke umiddelbart flertal for forslaget, idet kun Enhedslisten bakker fuldtonet op. Samtidig har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) understreget, at der kan være udfordringer forbundet med den praktiske gennemførsel:

"Nu lyder jeg måske lidt halvkedelig i det, men det er meget komplicerede juridiske skridt, man skal tage for at nå derhen," sagde Heunicke på det pressemøde, hvor han præsenterede forslaget.

De borgerlige partier er imod et forbud, og også Radikale er lunkne.

Venstre vil i stedet foreslå regeringen at hæve afgifterne, så prisen på en pakke cigaretter bliver sat op med 20-30 kroner, siger Martin Geertsen til Altinget.

Det modtages positivt hos regeringens støttepartier.

"Det er rigtig godt, at Venstre er villige til at kigge på prisen," siger Stinus Lindgreen (R). Radikale ønsker, at prisen på en pakke cigaretter kommer op på 90 kroner, som blandt andet Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen anbefaler.

Også SF og Enhedslisten er villige til at tale om en forhøjelse af tobaksafgiften, når partierne onsdag mødes til forhandlingsmøde om sundhedsudspillets forebyggelsespakke:

"Vi er med på en målsætning om, at en pakke cigaretter skal koste 90 kroner efter norsk forbillede," siger Kirsten Normann Andersen (SF). 

"Nu har regeringen spillet ud med udfasning af tobak for generation 2010, og det bakker vi op om. Hvis det ikke kan lade sig gøre, vil vi gerne se på prishop igen. Jeg kan ikke forestille mig at vi laver en forebyggelsespakke uden at gøre noget for at modvirke tobaks- og nikotinafhængighed," siger Peder Hvelplund (EL). 

Alle tre støttepartier understreger, at en afgiftsforhøjelse skal kombineres med ekstra tilbud om rygestopkurser og tilskud til rygestopprodukter, så rygere får hjælp til at komme ud af afhængigheden.

Rygestop giver indtægtstab

De Konservative vil som udgangspunkt gerne være med til at hæve prisen yderligere for at få færre unge til at ryge, siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

Han er dog bekymret for økonomien:

"Problemet er finansieringen, for der er jo lavet nogle beregninger, der viser, at det bliver meget dyrt, hvis prisen kommer op over 65 kroner," siger han.

Fakta

Tobaksafgifter og samfundsøkonomi

Sidste år indbragte afgifter på salg af tobak i alt 9,2 milliarder kroner til statskassen.

Skatteministeriet offentliggjorde i 2019 en analyse af sammenhængen mellem tobaksafgifter og samfundsøkonomi. Analysen tager udgangspunkt i, at afgiftsforhøjelser vil påvirke en lang række samfundsøkonomiske faktorer, herunder grænsehandlen og sundhedsomkostninger med videre. Se hele analysen her.

I en bred aftale fra december 2019 blev en række partier enige om en gradvis forhøjelse af tobaksafgiften, så prisen på en pakke cigaretter i dag i gennemsnit koster 60 kroner.

Han henviser til en analyse, som Skatteministeriet offentliggjorde i 2019.

Den viser, at hvis en pakke cigaretter stiger til mere end 60-65 kroner, vil ændringerne i forbrug være så store, at det vil medføre faldende indtægter til staten, så man skal finde finansiering andetsteds. Med andre ord er færre rygere lig med tab til statskassen, ifølge analysen.

 

 

I en bred aftale fra 2019 blev en række partier enige om en gradvis forhøjelse af tobaksafgiften, så prisen på en pakke cigaretter ville ende på cirka 60 kroner. Prisstigningerne er først fuldt indfaset i år, men hvis analysen holder stik, giver den nuværende pris cirka 475 millioner kroner i årligt provenu til statskassen. 

Tidligere finansminister Kristian Jensen (V) oplyste i 2019 i et svar til Folketingets Finansudvalg, at beregninger viser, at en forhøjelse af pakkeprisen til 80 kroner vil medføre et mindre provenu på 2,3 milliarder kroner. Kommer prisen op på 90 kroner, vil statskassen mangle 4,8 milliarder kroner, ifølge beregningerne.

R og EL: Prisen må ikke blokere

Støttepartiernes sundhedsordførere mener imidlertid ikke, at indtægter fra tobaksafgiften bør spille ind, når de skal diskutere forebyggelse af rygning:

"Det illustrerer dilemmaet omkring forebyggelsesinitiativer og de her regnemodeller. For jeg er slet ikke i tvivl om, at gevinsten ved færre rygere er så stor, at det kompenserer for, at vi får 1 eller 2 milliarder mindre i kassen," siger Peder Hvelplund.

Radikale er enige:

"Alt, hvad man gør for at forebygge rygning, vil jo så koste penge. Men det er en pris, vi skal være villige til at betale," siger Stinus Lindgreen.

Han tilføjer, at regeringen selv er kommet med et forslag, der helt skal udfase tobak.

"Det vil, hvis man følger logikken, også blive dyrt. Så det regner jeg ikke med vil være et problem for regeringen," siger han.

Flere ordførere fortæller til Altinget, at de er blevet oplyst mundtligt af Sundhedsministeriet om, at forslaget om udfasning af tobak for alle født efter 2010 vil koste omkring 8 milliarder kroner. Altinget har spurgt Sundhedsministeriet til beregninger af forslagets økonomi, men har ikke fået svar.

Den yderste form for kynisme

WHO har erklæret højere afgifter for "det mest effektive enkeltstående redskab" til at forebygge rygning. I Norge har en prisstigning til 90 kroner fået andelen af unge rygere til at falde dramatisk til ganske få procent. 

I Danmark ryger cirka 22 procent af de 18-24-årige dagligt eller lejlighedsvist, ifølge tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

"Vi ved, at højere priser er et meget effektivt værktøj, især til at forhindre unge i at begynde at ryge," siger professor Morten Grønbæk, som er formand for Vidensråd for Forebyggelse.

For det andet vil det være den yderste form for kynisme at tjene penge på, at unge danskere kapper ti år af deres liv.

Morten Grønbæk
Formand, Vidensråd for Forebyggelse

Han tilføjer, at regeringens forslag om at udfase tobak helt for fremtidige generationer er den rigtige vej at gå.

"Det sender et vigtigt signal. Men sundhedsgevinsten vil først slå igennem efter mange år. Derfor er det helt oplagt også at sætte prisen op, for det virker her og nu."

Hvad siger du til, at politikerne bekymrer sig for finansieringen, fordi indtægten fra tobaksafgiften er indregnet i statens budget?

"Det bør ikke være et argument imod hverken prisstigninger eller en udfasning, at staten mister indtægter i form af afgifter. For det første er regnskabet over provenu versus leveår meget kompliceret," siger han og fortsætter:

"For det andet vil det være den yderste form for kynisme at tjene penge på, at unge danskere kapper ti år af deres liv."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Grønbæk

Direktør, Center for Sundt Liv og Trivsel, formand, Karen Elise Jensens Fond
cand.med. (Københavns Uni. 1988), ph.d. (Københavns Uni. 1996), dr.med. (Københavns Uni. 2000)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

0:000:00