Debat

Psykiatri-aktører: En tredjedel af det nye folketing har lovet at prioritere psykiatrien højt. Nu skal der handles

Hvert tredje nyvalgte folketingsmedlem har i løbet af valgkampen lovet at prioritere psykiatrien højt. Derfor må politikerne nu holde deres løfter og prioritere psykiatrien i regeringsgrundlaget og i en bred og langsigtet aftale, skriver Marianne Skjold Larsen, Nina Tejs Jørring og Merete Nordentoft.

Politikerne skal holde, hvad de har lovet i valgkampen, og sikre, at psykiske sygdomme ligestilles med fysiske sygdomme, og at børn og unge med psykiske lidelse prioriteres højt, skriver Marianne Skjold Larsen, Nina Tejst Jørring og Merete Nordentoft.
Politikerne skal holde, hvad de har lovet i valgkampen, og sikre, at psykiske sygdomme ligestilles med fysiske sygdomme, og at børn og unge med psykiske lidelse prioriteres højt, skriver Marianne Skjold Larsen, Nina Tejst Jørring og Merete Nordentoft.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Marianne Skjold Larsen
Nina Tejs Jørring
Merete Nordentoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En lang valgkamp, hvor psykiatrien har fyldt historisk meget, er ovre. Så er det nu, der skal handling bag de mange løfter, politikerne har bragt i spil i kampens hede.

Så kære politikere: Tillykke med valget. Vælgerne satte psykiatrien højt på dagsordenen. Gør nu håbet for en bedre psykiatri til handling.

Op mod hver anden af os får en psykisk sygdom i løbet af vores liv. Alligevel har skiftende regeringer svigtet deres ansvar for at løfte psykiatrien til et niveau, der svarer til behovene. Fem minutter i valgkampen vedtog politikerne en bred psykiatri-aftale, som kun Moderaterne valgte at stå uden for.

Mange af de selvsamme politikere har dog også i løbet af valgkampen kritiseret aftalens indhold og ambitionsniveau. Det var forudsigeligt, for allerede da politikerne præsenterede aftalen, var flere af dem lunkne.

En tredjedel lover at prioritere psykiatrien højt
Det skal der gøres op med nu. Der er akut behov for et bredt politisk samarbejde for at sikre en langsigtet, ambitiøs, forpligtende aftale om psykiatrien med et solidt finansielt løft.

Derfor sendte vi en støtteerklæring rundt kort før valgudskrivelsen, hvor vi spurgte alle kandidater til Folketinget, om de ville ”love at prioritere psykiatrien højt, hvis de blev valgt,” og hvilke mærkesager de ville kæmpe for i psykiatrien.

Bredt set er prioriteringen klar: Der skal fokus på større sammenhæng og fælles ansvar på tværs af sektorerne, i vores sundhedssystem og mangel på kapacitet og ressourcer i psykiatrien

Marianne Skjold Larsen, Nina Tejs Jørring og Merete Nordentoft
Hhv. direktør i Psykatrifonden, forperson for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab og forperson for Dansk Psykiatrisk Selskab

Mere end 300 kandidater svarede positivt tilbage, og deraf har en tredjedel af det nye folketing givet en række løfter for psykiatrien.

Eksempelvis peger Socialistisk Folkepartis Pia Olsen Dyhr på, at ”psykiatrien ikke skal have nødhjælpspakker i ny og næ, men rent faktisk substantielt prioriteres, så vi de næste år kan sikre, at psykiatrien får lov at løse deres opgave bedre til gavn for både ansatte og patienter.”

Moderaternes Monika Rubin lover at ”holde fast fokus på, at psykisk sygdom skal sidestilles med fysisk sygdom,” og Det Konservative Folkepartis Per Larsen lover blandt andet, at ”midlerne til en 10- års psykiatriplan skal findes. Dels for at sikre psykisk syge den bedste behandling, men også fordi vi ud fra et samfundsperspektiv ikke har råd til at lade være”.

Bredt set er prioriteringen klar: Der skal fokus på større sammenhæng og fælles ansvar på tværs af sektorerne, i vores sundhedssystem og mangel på kapacitet og ressourcer i psykiatrien.

Mange af politikerne peger desuden på, at fysiske og psykiske sygdomme skal ligestilles, og børn og unges mentale trivsel er højt på deres radar. Det er nu, politikerne skal sætte handling bag ordene, og det vil vi gerne minde dem om.

Gør håbet for psykiatrien til konkret handling
Det er historisk, at psykiatrien har fyldt så meget i en valgkamp. Det er vi selvfølgelig glade for – for det skaber håb og en tro på, at politikerne langt om længe løfter psykiatrien til det nødvendige niveau, hvor patienterne får den bedste behandling tidligt, og hvor vi kan tiltrække de medarbejdere, der er så stort behov for.

Nu skal det nye folketing snart i arbejdstøjet, og vi vil fortsætte benhårdt med at holde øje med, om politikerne lever op til de løfter, der er givet før og under valgkampen.

Vi ser gerne, at et nyt regeringsgrundlag indeholder planer for øgede investeringer og fortsat indsats for at virkeliggøre anbefalingerne i det faglige oplæg

Marianne Skjold Larsen, Nina Tejs Jørring og Merete Nordentoft
Hhv. direktør i Psykatrifonden, forperson for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab og forperson for Dansk Psykiatrisk Selskab

Der er nok at tage fat på. Vi ser gerne, at et nyt regeringsgrundlag indeholder planer for øgede investeringer og fortsat indsats for at virkeliggøre anbefalingerne i det faglige oplæg. Og vi håber, at politikerne holder fast i, at det er afgørende at sikre en ambitiøs, forpligtende, bred og langsigtet aftale for psykiatrien.

Vi håber, at politikerne holder, hvad de lover, og sikrer, at psykiske sygdomme ligestilles med fysiske sygdomme, at børn og unge og mennesker med de sværeste psykiske lidelser prioriteres højt, og at de prioriterer bedre sammenhæng.

Der skal sættes mål som i kræftpakkerne, hvor man måler på helbredelse, ikke på kun på ventetider. Præcis som et utal af folketingskandidater på tværs af Folketinget har lovet under valget.

Så kære politikere: Tillykke med valget. Vælgerne satte psykiatrien højt på dagsordenen. Gør håbet for en bedre psykiatri til handling. For patienter, pårørende og vores samfunds skyld.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Skjold Larsen

Direktør, Psykiatrifonden, bestyrelsesmedlem, Unicef Danmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1997)

Nina Tejs Jørring

Forperson, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, overlæge, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Region Hovedstaden
Speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri (2007), cand.med. (Københavns Uni. 1989)

Merete Nordentoft

Forperson, Dansk Psykiatrisk Selskab, klinisk professor, Region Hovedstadens Psykiatri, medlem, Det Etiske Råd
cand.med. (Københavns Uni. 1982), ph.d. (Københavns Uni. 1994), dr.med. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00