Psykiatri og fede børn i smal finanslov

FINANSLOV: Regeringen præsenterede onsdag sit finanslovsforslag for 2012. Mens der eksempelvis skal skæres i forskningen, så vil regeringen sætte flere penge af til psykiatrien og til en fedmeindsats rettet mod børn.
Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Tyson W. Lyall
Fakta
Som en del af regeringens strategiske indsatsområder for 2012-2015 indgår blandt andet:

* En national handlingsplan for ældre medicinske patienter, herunder med fokus på sammenhængende patientforløb.

* En styrket indsats for udsatte gruppers sundhed, fx i svangreomsorgen for udsatte gravide, børn og unge med kroniske lidelser, samt initiativer, der tidligt opsporer ledige med psykiske problemer mv. 

* En forebyggende fedmeindsats rettet mod højrisikogrupper blandt børn.


Kilde: Finansministeriet
Fakta
Finanslovforslaget for 2012 indebærer et budgetteret underskud på statens drifts-, anlægs- og udlånsbudget - også kaldet DAU-saldoen på 79¾ mia. kr.

Kilde: Finansministeriet
810 mio. kroner til bedre psykiatri og 515 mio. kroner til udsatte børn og unge. Det er blandt andet, hvad regeringen ifølge deres nye finanslovsforslag over en tre-årig periode agter at hente i de såkaldte satspuljemidler. Dermed prioriteres svage sociale grupper i regeringens finanslovsforslag, der ellers opererer med et underskud på 80 mia. kroner.

K: Godt, men ikke godt nok
Fokusset på psykiatrien er noget, der glæder Konservatives sundhedsordfører Vivi Kier. Hun har nemlig tidligere varslet handling på området. På trods af de ekstra midler, så er hun dog ikke tilfreds endnu. De ekstra penge til blandt andet psykiatrien hentes som nævnt i satspuljemidlerne, og gælder i første omgang kun frem til 2015.

Står det til Vivi Kier, så skal psykiatrien allerede fra næste år med som et fast punkt på finansloven.

"Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Men hvis området for alvor skal rykke, skal psykiske sygdomme ligestilles med fysiske sygdomme. Derfor vil Konservative have psykiatrien på finansloven. Det sikrer psykiatrien den økonomiske tryghed, som skal til for at give patienterne den bedste behandling," udtaler Vivi Kier i en pressemeddelelse.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00