Speciallæge: Liberalisering vil sikre flere læger

VENTETID: Foreningen af Speciallæger advarer kraftigt mod Dansk Folkepartis ide om at sikre flere speciallæger ved at sikre dem aftaler med det offentlige. Sundhedsøkonom maner til forsigtighed.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Dansk Folkeparti vil gøre det lettere for speciallæger uden aftaler med det offentlige, via de såkaldte ydernumre, at behandle patienter på regionernes regning (se dagens artikel i linkboks).

En af dem der ønsker reglerne med ydernumre skrottet helt er speciallæge Arne Eike, der ikke har et ydernummer. Han har en øreklinik i Århus, og peger på, at Danmark er et af de eneste lande i EU, der har denne ordning med ydernumre.

"Jeg mangler ikke patienter, men samfundet mangler speciallæger. Hvis man fjernede ydernumrene, så ville mange af de sygehuslæger, der i dag tager til udlandet og arbejder i deres fri-uger gå sammen i smågrupper og oprette en specialpraksis i Danmark. Her ville de så arbejde deltid," vurderer Arne Eik.

Ekspert: Så er der ikke længere styr på prisen
Både Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen og Foreningen af speciallæger advarer mod at fjerne ydernummer-ordningen.

Kjeld Møller Pedersen medgiver i en artikel i Dagens Medicin, at det virker ulogisk at patienter kan tage til udlandet på det offenliges regning, men ikke til en dansk speciallæge uden ydernummer.

Ydernummer-systemet fungerer ikke længere som styringsinstrument. I landområderne er der allerede nu ydernumre ledige, fordi ingen vil have dem. Uden nummersystemet så vil flere læger nok flytte til de større byer. Men hvis en afskaffelse betyder at flere speciallæger vil arbejde end ellers, så er det jo positivt.

Arne Eik
Speciallæge uden ydernummer

Men, siger han den 31. oktober 2008 i Dagens Medicin:

"Ydernummersystemet tjener et regulerende formål og styrer det samlede udbud af specialydelser. Måske skal man se på at revidere det, men frigiver vi ydernumrene, vil det betyde fri prisdannelse".

Formanden for Foreningen af Speciallæger er enig. Han peger også på, at ydernummer-systemet betyder at det offentlige - i dette tilfælde regionerne - kan bestemme, i hvilket område speciallægerne må have deres praksis.

"Uden ydernummer-ordningen så vil de fleste speciallæger bo i de større byer, og man vil så mangle endnu flere speciallæger andre steder," siger Niels Siebuhr.

Speciallæge: Prisen vil ikke stige
Arne Eik deler dog ikke Siebuhrs og Møller Pedersens skepsis.

"Hvis patienter går til speciallæger, som ikke har et ydernummer, så skal patienterne naturligvis kun have refunderet det beløb, som en speciallæge med et ydernummer får. Kræver lægen en højere pris, må patienten betale af egen lomme eller tage en læge med et ydernummer," siger Arne Eik, der heller ikke køber speciallægeformandens argument om lægemangel i provinsen.

"Ydernummer-systemet fungerer ikke længere som styringsinstrument. I landområderne er der allerede nu ydernumre ledige, fordi ingen vil have dem. Uden nummersystemet så vil flere læger nok flytte til de større byer. Men hvis en afskaffelse betyder at flere speciallæger vil arbejde end ellers, så er det jo positivt. Jeg tror, folk hellere vil køre længere til speciallæge i stedet for at vente," siger Arne Eik.

Danske Regioner ønsker ikke at udtale sig om ydernumrene, da man er i gang med at undersøge hele området og derfor ikke vil udtale sig om enkelte dele af området. Det er regionerne og ikke regeringen, som bestemmer hvor mange tilladelser eller ydernumre, som skal gives.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00