Debat

Status quo løser ingenting

DEBAT: I stedet for at føre en diskussion om sektorer bør debatten om barselsopgaver handle om familierne, og om hvordan genindlæggelser undgås, skriver formanden for Dansk Sygeplejeråd.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Grete Christensen,
formand for Dansk Sygeplejeråd

I et debatindlæg bragt i Altinget.dk 16/1-12 kritiserer formændene for Danske Regioner og Jordemoderforeningen, Bent Hansen og Lillian Bondo, KL for at ville lade sundhedsplejerskerne løse de opgaver i de tidlige barselsforløb, som ikke bliver løst i dag.

I bund og grund handler KL's forslag om, hvordan vi får skabt bedre vilkår for spædbørnene og deres familier end i dag. Derfor er det vigtigt at undgå, at debatten kommer til at handle om, hvilken sektor der skal have ret til at løse opgaverne, i stedet for hvilket forløb der vil være bedst for familierne.

Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at regionerne gerne vil beholde en opgave, som der følger en pose penge med til. Men problemet er, at de færreste sygehuse rent faktisk leverer det tilbud til familierne - og derfor er der brug for at sadle om. Det handler om at få det til at fungere, så vi undgår de mange genindlæggelser af helt små spædbørn. Netop det er jo udtryk for, at den tidlige barselsomsorg ikke fungerer godt nok i dag.

Faktum er, at både jordemødre og sundhedsplejersker er godt klædt på til at kunne varetage det tidlige barselsbesøg. Men med øget regionalisering, korte indlæggelsestider osv. er flere opgaver nødt til at blive løst i det nære sundhedsvæsen i kommunerne.

Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Urealistisk ordning
Bent Hansen og Lillian Bondo skriver, at "i dag er det jordemoderen, der står for tilbud til de nybagte familier i de første dage efter fødslen". Men de nye familier får jo netop ikke de tilbud, de har ret til og behov for. Og det er altså ikke realistisk - eller for den sags skyld effektivt - at sygehusene skal sende jordemødre på besøg hos de enkelte familier, der bor med store geografiske afstande til hospitalet.

Jeg håber meget, at både Danske Regioner og Jordemoderforeningen vil indgå i en dialog med udgangspunkt i, at vi står med et problem, som skal løses. Det gavner ikke sagen bare at holde fast i status quo. Faktum er, at både jordemødre og sundhedsplejersker er godt klædt på til at kunne varetage det tidlige barselsbesøg. Men med øget regionalisering, korte indlæggelsestider osv. er flere opgaver nødt til at blive løst i det nære sundhedsvæsen i kommunerne. Det er både effektivt og økonomisk bæredygtigt.

Sundhedsplejersker fuldt ud kompetente
Derfor har vi udtalt os positivt om KL's forslag om at bruge sundhedsplejerskerne, der i forvejen kommer i hjemmene helt fra start. De er netop uddannet til at understøtte amningen og til at tilse både mor og barn og hjælpe familierne godt på vej. Derfor stiller jeg mig også meget undrende over for Danske Regioner og Jordemoderforeningens udmelding om, at sundhedsplejerskerne skal uddannes som 'jordemødre light' for at kunne varetage det tidlige barselsbesøg.

For et par år siden overtog sundhedsplejerskerne ind- og udskolingsundersøgelserne fra kommunallægerne - og det krævede altså ikke, at de blev uddannet 'læger light'. Så mon ikke, der kan findes en fornuftig løsning på den udfordring. Sundhedsplejersker har dels deres sygeplejerskeuddannelse og derefter en specialuddannelse, og de har både viden og erfaring med komplicerede blødninger, alvorlige sygdomstilstande og erfaring i at skelne mellem banale og komplicerede tilstande hos alle patientkategorier.

På bundlinjen står, at de tidlige barselsbesøg slet ikke efterleves rigtig mange steder - og man kan spørge sig selv, om familierne er bedre stillet med det? Og KL's forslag går alene på de forløb, der er ukomplicerede. For i de komplicerede tilfælde er det naturligvis barselsklinikkerne med både sygeplejersker og jordemødre, der er den vigtige støtte for mor og barn.

Det stigende antal genindlæggelser af nyfødte taler deres eget tydelige sprog. Systemet fungerer ikke i dag. Derfor skal vi alle være klar til at finde nye veje, der giver gode og trygge tilbud til borgerne uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Lillian Bondo

Præsident for Nordisk Jordmorforbund, foredragsholder, jordemoder på Rigshospitalet
Jordemoder (1984), MPA (2008)

0:000:00