Sundhedsklynger, regionspolitik og kommunernes økonomi: To markante sundhedsprofiler gør status

Vive-professor Jakob Kjellberg kan se tilbage på 25 år som forsker på sundhedsområdet, mens Regions Sjællands sundhedsdirektør, lægen Leif Panduro, er på vej på pension. De gæster denne udgave af podcasten Politisk Stuegang, hvor de blandt andet udpeger sundhedsvæsenets fire største problemer. 

Afgående sundhedsdirektør i Region Sjælland Leif Panduro og Vive-professor Jakob Kjellberg gæster Altingets sundhedspolitiske podcast. På billedet er Leif Panduro på et pressemøde om corona. I programmet kommer han med en skarp kritik af dele af Statsministeriets og styrelsernes ageren under krisen.
Afgående sundhedsdirektør i Region Sjælland Leif Panduro og Vive-professor Jakob Kjellberg gæster Altingets sundhedspolitiske podcast. På billedet er Leif Panduro på et pressemøde om corona. I programmet kommer han med en skarp kritik af dele af Statsministeriets og styrelsernes ageren under krisen.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

I denne udgave af Politisk Stuegang har vi besøg af afgående koncerndirektør Leif Panduro og professor ved VIVE Jakob Kjellberg. 

De vender en lang række sundhedspolitiske emner fra forebyggelsestiltag til speciallægemangel: 

Fakta

Det tales der også om: 

  • Gæsterne udpeger sundhedsvæsenets 4 største trusler

  • Sygehusenes rolle under forandring - har vi for mange - for få?

  • Hvem ville de to gæster give lønforhøjelse sygeplejersker eller Social og sundhedsassistenter?

  • Mangel på speciallæger i Region Sjælland 

  • Er familielægen på vej ud?

  • Hvorfor sidder data fast i kommuner og i almen praksis

  • Hvorfor kan man (sjældent) samfundsøkonomisk spare penge ved at investere i forebyggelse og sundhedstiltag?

  • Corona:
    - Statens og styrelsernes interne kamp under corona
    - Fik vi valuta for verdensrekorden i tests?
    - Gjorde smitte og indlæggelselsprognoserne mere skade end gavn?

Det siger programmets gæster blandt andet:

Om presset på kommunerne:

"Der er ingen tvivl om, at der er problemer nok at slås med i sygehusvæsenet. Men i min bog er der ingen tvivl. Kommunernes økonomi på sundhedsområdet kollapser før regionernes ... Det kaldes det gratis sundhedsvæsen. Vi har så lidt viden fra det kommunale sundhedsvæsen, så vi har den antagelse, at det ikke koster noget at lægge aktivitet ud i kommunerne."
- Jakob Kjellberg

Om de kommende sundhedsklynger:

"Når vi taler sundhedsklynger, kan jeg godt være lidt bekymret for en klynge, der er centraliseret rundt om Nykøbing Falster Sygehus eller Holbæk - bare for at nævne to eksempler. De er for små til at kunne gøre det, de skal kunne, meningsfuldt." 
- Jakob Kjellberg

Om sundhedsindsatser og forebyggelse:

"Der er et mantra om, at det skal kunne betale sig, hvis vi investerer i sundhed. Altså at man senere sparer penge. Det er en rigtig fin ide. Men virkeligheden hænger bare sjældent sådan sammen. Afkastet er liv og livskvalitet."
- Jakob Kjellberg

Om regionspolitikernes rolle i planlægningen af sundhedsvæsenet:

"De siger: Det kan godt være, det er en god ide. Men fordi det går lidt ud over min egen kommune, så stemmer jeg nej."
- Leif Panduro

Om antallet af sygehuse i Region Sjælland: 

"Vi skal ikke have mere end to overlæger på samme afdeling, der siger op, så er der problemer med at drive afdelingen på vores små sygehuse. Men hvis vi ikke har de små matrikler, så er der er rigtig langt for den enlige mor med et sygt barn. Det er en balance. Vi må finde andre organisationsformer for at løse problemet."
- Leif Panduro

Om de praktiserende læger: 

"Det er svært at indgå en aftale med PLO, når sidste sætning i aftalen er, at medlemmerne kan tilslutte sig tiltaget, hvis de har lyst. Man ikke lave solide samarbejdsmodeller om patienter, når det er frivilligt."
- Leif Panduro


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00