LA kæmper ensom kamp mod geotermiske forelskelser

GEOTERMI: En forsikring af geotermiske projekter er efter behandling i Folketingssalen nu et skridt tættere på. Eneste modstand kom fra Liberal Alliance, som mener, at loven er udtryk for politikernes trang til at ville styre, hvilke teknologier samfundet skal satse på.

Energistyrelsen har tidligere udpeget en række områder i landet, hvor potentialet for geotermiske projekter er størst.
Energistyrelsen har tidligere udpeget en række områder i landet, hvor potentialet for geotermiske projekter er størst.
Klaus Ulrik Mortensen

Meget spænding om udfaldet af L 176, som afsætter 60 millioner kroner til forsikring af geotermiske projekter, var der ikke.

Finanslovsaftalen for 2015 havde allerede fastslået, at der var flertal for lovforslaget, som skal sætte gang i udnyttelsen af den underjordiske varme.

Boringer tre kilometer ned under jordskorpen er dyre, og det er netop for at forhindre, at fejlslagne projekter skal afskrække aktørerne fra overhovedet at forsøge, at man nu gør det muligt gennem en statslig ordning at få finansielt forsikret anstrengelserne.

Loven fastsætter, at hvis boringen går galt eller ikke fuldføres med tilfredsstillende resultat, vil rettighedshaveren kunne få tilbagebetalt en stor del af boreomkostninger – dog sættes et loft over den maksimale udbetaling.

Jeg er fascineret af, at det grundlæggende kan lade sig gøre bare at stikke et sugerør ned i den ene ende og et andet sugerør ned i den anden ende og så få dem forbundet med noget vand.

Pernille Rosenkrantz-Theil
Energiordfører, Socialdemokratiet

Noget i luften
Da Folketinget fredag førstebehandlede L 176, var det svært ikke at få den tanke, at solskinnet og de tocifrede temperaturer udenfor smittede af på politikernes sindstilstand. Eksempelvis annoncerede den socialdemokratiske energiordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, at geotermi altid har været en af hendes kæledægger.

“Jeg er fascineret af, at det grundlæggende kan lade sig gøre bare at stikke et sugerør ned i den ene ende og et andet sugerør ned i den anden ende og så få dem forbundet med noget vand, og så får vi lavet det, som man ellers skal bruge kraftværker eller ting, der støjer og møger eller lugter eller er grimme, eller hvad det ellers er,” sagde hun.

Og især i et land som Danmark, hvor store dele af samfundet er baseret på fjernvarme, er det den helt rigtige vej at gå, argumenterede hun.

“Man kan ærgre sig over, vi ikke er gået længere ad den vej endnu, men jeg tror, at den her garantiordning vil sparke gang i det,” sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.

Lars Christian Lilleholt gav udtryk for Venstre og Det Konservative Folkepartis fulde støtte med en påmindelse om, hvor galt det kan gå, hvis vi nøjes med at gøre ingenting.

0:000:00