Danskerne splittede om folkeskolereform

MENINGSMÅLING: Danskerne er delte i deres forventninger til efterårets folkeskolereform, viser ny meningsmåling. Forklaringen er manglende politiske udmeldinger, lyder det fra flere sider.
Foto: colourbox.com
Marie Dissing Sandahl

Det er et prestigeprojekt for statsministeren, og det optager statsministeren meget personligt. Han er en samfundssnedker, og alle større reformer siden 2001 har han personligt haft del i. Nu er vi nået til folkeskolen, og det har han altid haft synspunkter om. Det er meget nært, og det giver et billede af, at statsministeren sidder og arbejder med konkrete ting og understreger, at han er seriøs politiker.

Jarl Cordua
Politisk kommentator
Danskernes forventninger til den kommende reform af folkeskolen er vidt forskellige, viser en ny meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget | Uddannelse. En tredjedel af de adspurgte forventer positive ændringer, mens en fjerdedel har de stik modsatte forventninger. Endelig er der næsten en tredjedel, som ikke mener, at en folkeskolereform vil gøre nogen forskel i folkeskolen.

Og forklaringen på de delte meninger er, at ingen endnu rigtig ved, hvad man kan forvente sig af reformen, lyder det fra formanden for Skolens Rejsehold og direktør for SFI, Jørgen Søndergaard.

"Indholdet af reformen skal først igennem den politiske mølle, og det spiller ind på forventningerne. Men om man vurderer positivt eller negativt, kommer også an på tidshorisonten, for en række af Rejseholdets anbefalinger får først betydning på længere sigt, og hvis man spørger en forælder til et 12-årigt barn, vil vedkommende formentligt ikke have det perspektiv," siger han og understreger, at intet er gjort natten over, derimod vil en egentlig reform af folkeskolen ifølge ham tage 15-20 år.

Desuden har diskussionen om folkeskolens fremtid i lang overvejende grad været centreret om skolelukninger og skolestørrelser, konstaterer Jørgen Søndergaard. Det er et emne, som mange har stærke følelser omkring, forklarer han, og det har fjernet fokus på andre af Rejseholdets anbefalinger, som for eksempel at opkvalificere lærerne, hvilket de fleste ifølge formanden ikke vil opfatte som en forværring af folkeskolen.

Dokumentation

Spørgsmål:
Statsministeren iværksatte i starten af året et 360-graders eftersyn af folkeskolen, og i efteråret vil undervisningsministeren fremlægge regeringens udspil til en folkeskolereform. Hvad er din forventning til reformen?

 Total 
Reformen vil betyde positive ændringer for folkeskolen 32,9
Reformen vil betyde negative ændringer for folkeskolen 24,9
Reformen vil ikke gøre nogen forskel 30,3
Ved ikke 11,8

Antallet af besvarelser: 1.007

Målingen er udført af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 19/8 til 24/8.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00