DF ønsker fælles eux-model på erhvervsuddannelserne

REFORM: Der er brug for en fælles eux-model på de merkantile og tekniske erhvervsuddannelser, mener Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen. Det møder opbakning fra både Danske Erhvervsskoler - Lederne og Uddannelsesforbundet, mens Socialdemokraterne er imod.
Der er brug for en fælles eux-model på de merkantile og tekniske erhvervsuddannelser, mener Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen.
Der er brug for en fælles eux-model på de merkantile og tekniske erhvervsuddannelser, mener Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen. Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Det er helt afgørende, at vi får styrket eux'en, så den kan blive et reelt alternativ til de unge, som i dag vælger gymnasiet. Derfor er der brug for at lave en fælles eux-model med den samme struktur for både de merkantile og de tekniske erhvervsuddannelser.

Alex Ahrendtsen (DF)
Uddannelsesordfører
Fakta

Hvad er en eux?

Eux er en ungdomsuddannelse, der kombinerer en faglært uddannelse med en gymnasial uddannelse.

I skoleåret 2013/2014 blev der optaget i alt 1079 elever på eux på landsplan. 20 tekniske erhvervsskoler tilbyder pt. eux.

Den største skole har 180 eux-elever, mens den gennemsnitlige skole har ca. 50 eux-elever. Herningsholm Erhvervsskole har 54 eux-elever, og Tech College Aalborg har 115 elever optaget på et eux-grundforløb i 2013.

Ifølge regeringens reformudspil skal flere unge have tilbud om at tage en eux, så de har bedre mulighed for at læse videre. Eux skal tilbydes på flere uddannelser og inden for alle fire hovedområder.


Kilde: Danske Erhvervsskoler - Lederne & Undervisningsministeriet
Hvis erhvervsuddannelserne for alvor skal blive populære blandt de unge, er der brug for én fælles eux-model for alle de tekniske og merkantile uddannelser.

Det mener Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Alex Ahrendtsen, som vil have langt flere unge til at tage den særlige ungdomsuddannelse, hvor de både får håndværks- og studiekompetencer på hf-niveau.

"Det er helt afgørende, at vi får styrket eux'en, så den kan blive et reelt alternativ til de unge, som i dag vælger gymnasiet. Derfor er der brug for at lave en fælles eux-model med den samme struktur for både de merkantile og de tekniske erhvervsuddannelser. Det vil gøre uddannelsen mere overskuelig, og på den måde kan eux'en konkurrere med den rene boglige ungdomsuddannelse og de praktiske erhvervsuddannelser," siger Alex Ahrendtsen.

Baseres på merkantil eux-model
Eux'en findes i dag på 24 tekniske erhvervsuddannelser, og regeringen har i sit udspil lagt op til, at den fremover skal være "en mulighed på flere erhvervsuddannelser og i alle fire hovedområder". Flere unge skal nemlig bruge en erhvervsuddannelse til at læse videre, lyder argumentet.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00