DI: 10. klasse skal ikke være for alle

SKOLE: Hver anden ung går i dag i 10. klasse, og det er både dyrt for samfundet og unødvendigt for eleverne. Det mener DI, som ønsker et opgør med 10. klasse, som vi kender den i dag. En ændring kan komme i spil senere på året, erfarer Altinget.dk.
Per Bang Thomsen

Hvis man er fagligt afklaret og har høje karakterer, så skal 10. klasse ikke være et tilbud, som det offentlige skal stå for.

Lars Goldschmidt
Direktør i DI
Fakta

Om 10. klasse i dag:

10. klasse henvender sig til elever, som efter at have afsluttet grundskolen har behov for yderligere faglig kvalificering og afklaring af uddannelsesvalg for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse. Der er derfor i 10. klasse et stort fokus på vejledning af eleven i forbindelse med videre uddannelse, herunder:

- en uges obligatorisk brobygning til ungdomsuddannelse
- en række fag målrettet ungdomsuddannelserne
- en uddannelsesplan, der skal anvendes som værktøj i den løbende vejledning af eleven om elevens fremtidige uddannelsesvalg.

Ud over den ene uges obligatoriske brobygning har eleverne mulighed for en frivillig brobygning, der kan udgøre fem uger i forløb, der varer mere end 20 uger, og 4 uger i forløb, der varer 20 uger eller mindre.


Kilde: uvm.dk
Grundskolen skal stoppe efter niende, og 10. klasse skal udelukkende være for de unge, der enten har faglige problemer, er uafklarede om deres uddannelsesvalg eller har brug for et ekstra modningsår, før de fortsætter i gymnasiet eller på en erhvervsskole.

Det er meldingen fra interesseorganisationen DI, som ønsker at skrotte den nuværende 10. klasse-model.

"10. klasse skal målrettes de unge, der rent faktisk har behov for det. Hvis man er fagligt afklaret og har høje karakterer, så skal 10. klasse ikke være et tilbud, som det offentlige skal stå for," siger direktør Lars Goldschmidt, som i dag, fredag, står i spidsen for en konference om fremtidens ungdomsuddannelser.

Dyrt for samfundet
Årsagen er ifølge Lars Goldschmidt, at unødigt mange unge i dag runder grundskoletiden af med et ekstra år i 10. klasse.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00