Hvorfor er de schweiziske erhvervsuddannelser så populære?

EUD: Hvor de danske unge flygter fra erhvervsuddannelserne, er de schweiziske erhvervsuddannelser populære som aldrig før. Det handler både om uddannelsernes struktur og omdømme, siger en ekspert.
I slutningen af august rejser Folketingets børne- og undervisningsudvalg til Schweiz for at se på landets erhvervsuddannelser.
I slutningen af august rejser Folketingets børne- og undervisningsudvalg til Schweiz for at se på landets erhvervsuddannelser.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Schweiz er i særklasse, når det kommer til erhvervsuddannelser. Det er den brede ungdomsuddannelse, og det er lige så prestigefyldt at gå den erhvervsfaglige vej, som det er at tage en gymnasial uddannelse.

Bruno Clematide
Direktør for Kubix og ekspert i de schweiziske erhvervsskoler
Fakta

 

Hvad adskiller de danske erhvervsuddannelser fra de schweiziske? 

 

 

- I Schweiz skal eleverne allerede tage stilling til, om de vil vælge den boglige eller den praktiske uddannelsesvej i 6. klasse. I Danmark skal eleverne først tage stilling til det spørgsmål i 9. klasse. 

 

- Gennemsnitsalderen for de elever, der begyndte på en erhvervsuddannelse i Schweiz i 2009, lå på 17,8 år. I Danmark er de unge igennemsnit 21,8 år, når de begynder på en erhvervsuddannelse.

 

- I Schweiz findes der et afklarende brobygningsår til de elever, som har brug for at blive afklaret, inden de begynder på en erhvervsuddannelse. I 2009 benyttede 14,6 pct. sig af tilbuddet. I Danmark har LO, DA og DI foreslået, at man omdanner 10. klasse til et lignende brobygningsår for de uafklarede unge.



Kilde: DEA m.fl.
Hvad er det helt præcist, de kan i Schweiz, når det kommer til at skabe populære og attraktive erhvervsuddannelser for de unge?

Det er spørgsmålet, som i disse dage optager undervisningspolitikerne på Christiansborg. Erhvervsuddannelserne skal nemlig reformeres i løbet af efteråret, og her har det centraleuropæiske alpeland fanget de danske politikeres opmærksomhed.

Hvor de danske unge nærmest flygter fra de hjemlige erhvervsuddannelser, vælger to ud af tre schweizere at tage en erhvervsfaglig ungdomsuddannelse efter grundskolen.

Og hvor erhvervsuddannelsernes prestige er bekymrende lav herhjemme, ligger den højt i Schweiz.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00