I dag forarger historien om Sprogø-kvinderne. Men ifølge to historikere findes afskyen for "de uduelige" stadig i politik

Nutidens politikere tager afstand fra statens internering af unge kvinder på Sprogø, men der er mange logikker fra dengang, der går igen i nutidens social- og uddannelsespolitik, mener to forfattere bag bogen ’Pigerne på Sprogø’, som netop er udkommet.

Fra 1923-1961 blev cirka 500 unge kvinder sejlet til Sprogø. Her blev de anbragt og isoleret, fordi de i statens øjne blev opfattet som "moralsk defekte".
Fra 1923-1961 blev cirka 500 unge kvinder sejlet til Sprogø. Her blev de anbragt og isoleret, fordi de i statens øjne blev opfattet som "moralsk defekte".Foto: Mogens Amsnæs/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen

I dag vækker det forargelse, at staten engang isolerede unge kvinder på Sprogø. Men ideen om, at nogle grupper er "ubrugelige" og "uduelige", findes stadig i socialpolitikken.

Det mener historikerne Stine Grønbæk Jensen og Sarah Smed, der netop har udgivet bogen 'Pigerne fra Sprogø', som handler om de cirka 500 unge kvinder, der fra 1923-1961 blev anbragt på Sprogø.

De blev opfattet som "moralsk defekte" og seksuelt afvigende, og derfor blev de isoleret og afstraffet. Mange af dem blev steriliseret.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00