Debat

Nordfyns borgmester: De unge skal selv tage ansvar

DEBAT: Skal vi sikre, at flere tager en ungdomsuddannelse, skal vi hjælpe de unge med at erkende, at ansvaret til syvende og sidst er deres eget, skriver Morten Andersen (V), borgmester på Nordfyn.

Foto: Nordfyns Kommune
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Andersen (V)
Borgmester, Nordfyns Kommune

I Nordfyns Kommune er vi godt i gang med at indfri den nationale målsætning om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse. I hvert fald kan vi konstatere, at 91,8 procent af den årgang, der i 2014 afsluttede 9. klasse, rent faktisk er kommet videre med en ungdomsuddannelse. Det viser vores nyeste tal.

Det tør vi godt kalde en succes – vel vidende, at vi først kan juble helt igennem, når de selvsamme unge rent faktisk også har gennemført en ungdomsuddannelse. En påbegyndt uddannelse er som bekendt ikke det samme som en afsluttet uddannelse.

Hele mennesker
Når Nordfyns Kommune er nået så langt, skyldes det efter min opfattelse flere faktorer. Fremfor alt har vi sat fokus på mestringen af eget liv som noget gennemgående i den måde, vi ser på vores unge på – altså øget opmærksomhed på de unge som ”hele mennesker,” der lærer at tage ansvar i en verden, der bliver stadig mere kompleks.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Som en del af denne ungestrategi har vi etableret et tværfagligt ungeteam med de fagprofessionelle, der sædvanligvis arbejder rundt om de unge. Det gælder for eksempel socialrådgivere, jobkonsulenter, psykologer og ikke mindst en oprettet ungeenhed, der skal gøre en håndholdt indsats over for unge, der af den ene eller anden grund ikke passer til en ungdomsuddannelse.

Når flere forskellige faggrupper stiller skarpt på nogle fælles mål og arbejder med samme værktøjskasse, så opnår vi et 360 graders syn på de unge og dermed en mere helhedsorienteret forståelse af de unge og den kontekst, de nu er i. Det mener jeg, er et rigtig godt afsæt for at skabe afklaring hos kommunens unge og give dem et velment skub i retning af det rigtige uddannelsesvalg.

Fremfor alt har vi sat fokus på mestringen af eget liv som noget gennemgående i den måde, vi ser på vores unge på.

Morten Andersen (V)
Borgmester, Nordfyns Kommune

Mere brobygning
Sideløbende har flere af vores skoler i Nordfyns Kommune skruet ekstra op for bro-bygningen til erhvervsuddannelserne. Det er sket i regi af udviklingsforløbet ”EUD i skolen. Skolen i EUD,” der konkret går ud på at øremærke valgfaget i 9. klasse til valg af en ungdomsuddannelse. En del af valgfaget foregår som praktik på en erhvervsuddannelse efter de unges eget valg.

Erfaringerne har været så positive, at vi fra det kommende skoleår har annekteret ordningen og fremover selv står for initiativet. Hidtil har udviklingsprojektet ellers været støttet af Region Syddanmark.

Kommunen er medspiller
Selv om vi som kommune i høj grad har en understøttende rolle i forhold til at få de unge videre i uddannelse, så er kongstanken i hele vores indsats, at det ikke mindst er de unge selv, der skal tage et ansvar. Det gælder ansvaret for at tage sig en uddannelse, ligesom det gælder i livets øvrige forhold.

Men kommunerne skal være aktive medspillere sammen med forældre og uddannelsesinstitutioner. Det skal vi af hensyn til de unge selv, men også for at minimere de følgeudgifter, det altid medfører, når unge ikke får sig en ungdomsuddannelse i tide.

Lykkes vi med den indsats, så vil alle vinde på det: De unge selv, der får det bedste afsæt for deres arbejdsliv, og kommunerne, der opnår at kunne bruge en større andel af det økonomiske råderum på reel velfærd frem for eksempelvis kontanthjælp.

Dokumentation

Den lige vej til en ungdomsuddannelse
Alt for mange unge får ikke den rette hjælp til at komme ind på en ungdomsuddannelse efter folkeskolen.

Mens en ekspertgruppe under Undervisningsministeriet formulerer deres anbefalinger til, hvordan flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse, sætter Altinget: uddannelse fokus på problemet.

Fra 8. februar til 8. marts 2017 spørger vi et panel af politikere, forskere, virksomheder, organisationer og praktikere om, hvordan vi får flere i uddannelse, og hvem der har ansvaret.

Mød debatpanelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Andersen

Fhv. borgmester (V), Nordfyns Kommune og formand, Beredskab Fyn og FynBus
agrarøkonom (Agroskolen Herning 2000)

0:000:00