Debat

SF: Kæmp imod asocialt karakterkrav på 4

DEBAT: Blå bloks forslag om et karakterkrav på 4 for at komme i gymnasiet vil ramme eleverne med svag social baggrund hårdest, skriver Jacob Mark (SF).

Et karakterkrav på 4 rammer socialt skævt, skriver Jacob Mark (SF). 
Et karakterkrav på 4 rammer socialt skævt, skriver Jacob Mark (SF). Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mark (SF)
Ordfører for børn, undervisning og uddannelse

Karakterræset har taget overhånd i Danmark. Folkeskoleelever frygter for deres uvisse fremtid, gymnasieelever tør ikke længere række hånden op i timen, og universitetsstuderende går ned med stress. Nu foreslår blå blok så oven i købet at indføre karakterkrav på 4 i dansk og matematik for at komme i gymnasiet, og det er den helt forkerte vej at gå.

I SF ryster vi på hovedet, men ikke på hånden. Vi mener, karakterræset er gået for vidt, og derfor siger vi klart nej til et adgangskrav på 4. Som del af forligskredsen vil vi stå imod kravet med alt, hvad vi har.

Vi mener, at alle unge skal have mulighed for at gennemføre en uddannelse. Men ved at skrue op for adgangskravet vil tallet kun blive lavere.

Svækker erhvervsuddannelserne i Danmark
En rapport fra Arbejdernes Erhvervsråd (AE) påpeger, at det langt fra er alle unge, der ikke kan komme i gymnasiet, som i stedet vælger en erhvervsuddannelse. Helt konkret forudser AE, at mere end 20 procent vil komme til at stå uden en ungdomsuddannelse, hvis adgangskravet på 4 gennemføres. Det tjener hverken samfundet eller de unge selv. 

Derudover har det en enormt uheldig signalværdi, at man laver et karakterkrav på 02 på erhvervsuddannelserne og 4 på gymnasierne. Alle forældre og elever i folkeskolen vil se på de to karakterkrav og tænke, at den ene uddannelse er bedre end den anden. I min optik er der ikke forskel, og der skal ikke være forskel. Erhvervsuddannelserne skal være for alle elever – både de stærke og svage.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Rammer socialt skævt
Vi risikerer at tabe en stor gruppe af den fremtidige arbejdsstyrke på gulvet. Gymnasiet er for mange unge stedet, hvor de finder deres identitet, og en stor del af eleverne udfolder ikke deres personlige og faglige potentiale før mødet med en ungdomsuddannelse.

Og hvor meget siger et karaktergennemsnit fra 9. klasse i virkeligheden om en elevs faglige kunnen? I bedste fald er der tale om et øjebliksbillede. Man kan forestille sig helt vilde og uretfærdige scenarier, hvor en enkelt nervøs præstation ved en mundtlig folkeskoleeksamen kan betyde, at eleven må opgive sin drømmeuddannelse.

Det skaber et asocialt uddannelsessystem og en negativ social spiral, hvis Folketinget nu vælger at indføre karakterkravet på 4. 

Jacob Mark (SF)
Ordfører for børn, undervisning og uddannelse

Desuden er der ingen tvivl om, at karakterkravet vil ramme eleverne med svagest social baggrund hårdest. Det skaber et asocialt uddannelsessystem og en negativ social spiral, hvis Folketinget nu vælger at indføre karakterkravet på 4. Det vil gøre gymnasier til en lukket fest, men hvor det kun er de dygtigste, der bliver inviteret.

Sådan må det ikke blive, og derfor vil SF kæmpe hårdt for at forhindre karakterkravet på 4. 

Lad os give mere vejledning og øge fagligheden
Vi skal gå andre veje, hvis gymnasiet skal forbedres. Der skal skrues ned for karaktererne og op for vejledningen og feedbacken for den enkelte elev. Og så skal der indføres et fast klasseloft på 28 elever, så ingen bliver overset eller glemt, som det desværre er tilfældet mange steder i dag.

Derudover bør der være gratis psykologhjælp til alle på ungdomsuddannelserne, så vi får dygtige elever, der samtidig er i mental balance. Gymnasiet skal ikke være en elitær arena, hvor det gælder om at have spidse albuer. Det centrale i elevernes udvikling er ikke en placering på en skala, men snarere forløsningen af det personlige potentiale gennem dygtiggørelse

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00