Skakspil kan spare folkeskolen for millioner

FOREBYGGELSE: Folkeskolen skal investere i forebyggelse, hvis de stigende udgifter til specialundervisning skal bremses, mener generalsekretæren i Dansk Skoleskak, som fremhæver skoleskak som ét forebyggelsesredskab, som både fremmer børns intellektuelle og sociale udvikling.
Skatmat. Alt for mange børn visiteres til specialtilbud, og derfor skal der satses massivt på forebyggelse. Skoleskak er én af måderne, mener Dansk Skoleskak.
Skatmat. Alt for mange børn visiteres til specialtilbud, og derfor skal der satses massivt på forebyggelse. Skoleskak er én af måderne, mener Dansk Skoleskak.
Marie Dissing Sandahl

Det er paradoksalt, at undervisningsministeren siger, at fakta og ikke fornemmelse skal præge undervisningen i folkeskolen, mens vi står med et projekt, som har en veldokumenteret effekt, og som samtidig har en økonomisk relevans.

Mads Jacobsen
Generalsekretær, Dansk Skoleskak
Skoler og kommuner skal forebygge, at elever får brug for specialundervisning i langt højere grad, end de gør i dag, for det er vejen til at bremse de eksploderende udgifter. Det mener Mads Jacobsen, generalsekretær i Dansk Skoleskak, som i dag, tirsdag, har foretræde for Folketingets Uddannelsesudvalg.

Alle taler om inklusion, og KL efterlyser selv konkrete værktøjer, forklarer Mads Jacobsen, og Skoleskak er ifølge ham et udmærket redskab til at opnå den effekt.

"Specialundervisning suger næsten 30 procent af de samlede udgifter til folkeskolen, og det betyder, at pengene går fra normalområdet. Dansk Skoleskak er en organisation, som arbejder for, at alle børn får en god skolegang og en uddannelse," siger han.

Skoleskak i en time om ugen for seks skoleklasser koster knap 80.000 kroner per år, mens der bliver brugt 152.380 kroner per elev i gennemsnit hvert år til specialtilbud. Altså er der potentiale til en stor besparelse, forklarer Mads Jacobsen.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00