Tolærerordningen koster 4,5 milliarder

BEREGNINGER: Det vil koste cirka 4,5 mia. kr. at give alle landets 1.-3.-klasser to lærere i samtlige timer. Det viser nye beregninger, som ifølge undervisningsministeren blot er "drillerier" fra Venstres side.
Per Bang Thomsen
Fakta

Udgifter ved indførelse af tolærerordning

Bruttoudgiften på tolærerordning i alle vejledende timer i 1.-3. klasse er ca. 4,5 mia. kr.

Er der tale om én lærer og én undervisningsassistent er udgiften brutto ca. 2 mia. kr.

Christine Antorini svarer samtidig på, hvad et elevloft på 24 elever vil give af merudgifter til lærerløn. Her er skønnet ca. 800 mio. kr., da der vil skulle oprettes ca. 1.375 flere klasser på landsbasis.


Kilde: Børne- og Undervisningsudvalget

Hvis alle folkeskoleklasser fra 1.-3. klassetrin skal have to lærere i alle vejledende timer, vil det koster 4,5 milliarder kroner. Er den ene af underviserne i stedet en såkaldt undervisningsassistent, er bruttoudgiften godt to milliarder kroner. 

Det oplyser børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) i et skriftligt svar til Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg.

Beregningen er en bruttoopgørelse, og den forudsætter, at de ekstra ressourcetimer, der allerede tildeles mange steder, ikke medgår til at gennemføre ordningen.

DLF: To lærere er en fordel, men ikke for alle
Det er udvalgsmedlem og tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard (V), der står bag spørgsmålet. Og selvom hun aldrig har været for en tolærerordning, får Christine Antorinis svar hende til igen at kritisere den.

"Vi oppe på så betragteligt et beløb, at jeg under ingen omstændigheder synes, det er den rette vej at gå," siger hun.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00