Debat

Alternativet vil omfordele danskernes overforbrug til resten af verden

DEBAT: Vi tør betvivle økonomisk vækst og sætte et reduceret forbrug i vores del af verden på den udviklingspolitiske dagsorden. Det skriver Alternativets udviklingsordfører, Ulla Sandbæk.

Alternativet
vil arbejde for en dansk udviklingspolitik og udviklingsbistand, som
fokuserer på at mindske ressourceforbrug og klimabelastning. Det skriver partiets udviklingsordfører Ulla Sandbæk.
Alternativet vil arbejde for en dansk udviklingspolitik og udviklingsbistand, som fokuserer på at mindske ressourceforbrug og klimabelastning. Det skriver partiets udviklingsordfører Ulla Sandbæk.Foto: Folketinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Sandbæk (ALT)
Udviklingsordfører

For en uge siden overværede jeg og en større folketingsdelegation vedtagelsen af FN’s mål for en bæredygtig udvikling. Det var et stort øjeblik i FN’s højborg i New York. 17 nye mål, der erstatter de 8 2015-mål, hvoraf nogle er nået, andre stadig er langt fra, men alle har haft en betydning for politikker, prioriteringer og ikke mindst for udviklingsbistanden til verdens fattigste lande. Bæredygtighed er for alvor blevet anerkendt som et fælles globalt mål og begreb – med økonomiske, sociale og miljø/klimamæssige dimensioner. Alternativet vil insistere på, at vi i al politik og handlen tager alle 3 bundlinjer i betragtning.

Det er min vurdering, at bæredygtighedsmålene nok er ambitiøse, men alligevel realistiske. Eller sagt på en anden måde – verdens fremtid er kun realistisk, hvis vi alle handler for at opfylde målene. Verdens ledere har vedtaget målene, og nu er det os alle, som skal handle på dem, som borgere, som forbrugere, som medmennesker og som generationen før de generationer, der skal overtage vores klode lige om lidt.

Alternativet vil være særligt opmærksomme på risikoen for, at målene kan blive indbyrdes modsætningsfyldte. Mål 8 vil ”fremme vedvarende, inkluderende og bæredygtig, økonomisk vækst” – trods de pæne tillægsord er økonomisk vækst potentielt problematisk. Vi kender ingen eksempler på, at økonomisk vækst kan ske afkoblet fra stigende ressourceforbrug og udledning af drivhusgas. Det går altså ikke.

Fakta
Fra 22. september og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på de nye udviklingsordførere.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Et afgørende nyt skridt
Alternativet tør sige det højt – hvis udviklingslandene gennem økonomisk vækst opnåede samme økonomiske udviklingsniveau og dermed samme ressourceforbrug som det nuværende i den vestlige verden, så ville vi have brug for fire kloder. Det går bare ikke. Vi er nødt til at indse, at vejen til velstand og ”det gode samfund” ikke kun er økonomisk vækst. Vi er nødt til at omfordele den velstand og det ressourceforbrug, vi har i dag - frem for at øge det.

Udviklingslandene har brug for indsatser og ressourcer til at bekæmpe fattigdommen. De andre lande er nødt til at reducere forbrug og klimabelastning for at muliggøre det. Vi skal altså ikke bare give udviklingsbistand – vi skal ”give” eller opgive dele af vores eget overforbrug. Det er et afgørende nyt skridt, som der trods enighed om verdensmålene næppe er enighed om. Det er næppe et populært budskab for alle, men Alternativet ønsker ikke at være populære, men at udfordre os selv og arbejde for radikalt nye løsninger, der sikrer kloden - og højere livskvalitet til os alle.

Alternativet tør betvivle økonomisk vækst og sætte et reduceret (ressource-)forbrug i vores del af verden på den udviklingspolitiske dagsorden.

Ulla Sandbæk (ALT)
Udviklingsordfører

Ressourceforbrug og klimasbelastning skal altså ikke bare reduceres – det skal globalt omfordeles, og den globale velstand/”vellevned” skal styrkes for alle, uden at vi øger ressourceforbruget og klimabelastningen. Det ”gode liv” rummer helt andre elementer af livskvalitet. Det bliver de fattige ikke mætte af, og derfor skal vi omfordele, så en vis økonomisk vækst kan komme de fattigste til gode, mens vi i den velstående del af verden skal skrue ned for forbrug og styrke livskvaliteten/velstanden på anden vis.

I Alternativet er vi overbeviste om, at mange bakker op om det. De 160.000 danske stemmer til Alternativet var også stemmer for en anden levevis, hvor vi vægter tid, samvær, kærlighed, arbejdsglæde, omsorg, der giver os menneskelig energi og glæde, uden at vi belaster ressourcer og miljøet – tværtimod.

En fair fordeling
Alternativet vil arbejde for en dansk udviklingspolitik og udviklingsbistand, som fokuserer på at mindske ressourceforbrug og klimabelastning. En udviklingsbistand, som fremmer lighed og en mere fair fordeling af ressourcer og vækst - og af det kendskab, kompetencer og kapacitet, vi har til at reducere ressourceforbrug og klimabelastning. Vi skal fordele mulighederne for at opfylde FN’s mål for bæredygtig udvikling.

I New York blev jeg meget inspireret af FN-initiativet Sustainable Energy for All (SE4ALL), der arbejder aktivt med at udbrede elektricitet som en grundlæggende og afgørende forudsætning for, at sundheds-, skole- og erhvervsrettede udviklingstiltag kan virke.

Mål 7 vil sikre alle adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris. Alternativet mener, Danmark kan opprioritere energi-området i al vores udviklingsbistand, for Danmark har meget at tilbyde. Erfaring, ekspertise, kapacitet, teknologi og et dansk erhvervsliv, der kan og vil spille en rolle. Ejerskab sikres ved, at bæredygtige og vedvarende energikilder udvikles og implementeres i tæt samarbejde med stater og lokalbefolkningen i udviklingslandene.

Ved at bidrage aktivt til opfyldelsen af mål syv, kan Danmark også være med til at skabe forudsætninger for, at den økonomiske vækst, som mål 8 stræber efter, bygger på vedvarende energi og fremmer en samfundsudvikling, der ikke tærer på jordens knappe ressourcer.

Alternativet vil arbejde videre med nye tilgange til vækst. Vi vil inspirere og blive inspireret. Danmark skal have dialog med og lære af vores samarbejdspartnere i og blandt udviklingslandene, så vi i fællesskab kan fremme bæredygtighed og opnå resultater på alle tre bundlinjer. Alternativet tør betvivle økonomisk vækst og sætte et reduceret (ressource-)forbrug i vores del af verden på den udviklingspolitiske dagsorden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Sandbæk

Fhv. MF (ALT), fhv. MEP (Folkebevægelsen mod EU og JuniBevægelsen), pastor emerita (Birkerød 1974-2004)
cand.theol. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00