Debat

Fokus på fremtidens udenrigstjeneste

PRÆSENTATION: I den kommende måned sætter Altinget fokus på fremtidens danske diplomati og udenrigstjeneste. Læs mere her og mød panelet.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udenrigsministeriet er i gang med at fyre hver 10. medarbejder som led i en omstrukturering, der især skyldes besparelserne på udviklingsbistanden.
Det sker oven på en række fyringsrunder og omlægninger over de sidste ca. 15 år. Derfor mener kritikere, at man ikke længere er ved at skære ind til benet. Nej, man er begyndt at skære i benet.

Og Ifølge ekspert i Udenrigstjenesten Martin Marcussen er Danmark det land i Norden, der bruger færrest midler per indbygger på sin Udenrigstjeneste. Besparelser har ført til, at Udenrigsministeriet med direktionen og udenrigsminister Kristian Jensen (V) i spidsen fra 1. marts 2016 er ved at udrulle omstruktureringen.

Det betyder blandt andet, at arbejdet for international nedrustning droppes og arbejdsgange effektiviseres, mens områder som Balkan og Mellemøsten neddrosles.

Omstruktureringen af besparelserne i Udenrigsministeriet kommer relativt kort inden, at den såkaldte udenrigspolitiske gransker, Indien-ambassadør Peter-Taksøe Jensen, skal præsentere sine anbefalinger til fremtiden danske udenrigspolitik.

Fakta
Fra 30. marts og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på fremtidens danske diplomati og udenrigstjeneste.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Derfor vil Altinget meget gerne sætte fokus på fremtidens diplomati og dansk udenrigspolitik. Spørgsmålene må være: Kan Udenrigsministeriet indenfor sine nuværende rammer overhovedet løfte de opgaver, som man forventer? Er Udenrigsministeriets ressourcer prioriteret rigtigt? Osv.

Debattørerne er:

Martin LidegaardMartin Lidegaard (R), udenrigsordfører
Martin Lidegaard er uddannet cand.comm. fra RUC. Hans debut i Folketinget fik han i 2001. Han røg ud i 2007, men fik comeback i 2015. Fra oktober 2011 til februar 2014 var han Klima-, energi- og bygningsminister, og i februar 2014 overtog han udenrigsministerposten i stedet for. Han er bl.a. Radikale Venstres finans-, udenrigs- og udviklingsordfører. I 2008 var han medstifter af tænketanken Concito, som han også var arbejdende formand for. Han har endvidere bl.a. været informationschef og vicegeneralsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

Martin MarcussenMartin Marcussen, Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
Martin Marcussen er professor i international forvaltning ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Han har skrevet ”Diplomati. Et portræt af den danske udenrigstjeneste”, der udkommer på Hans Reitzels Forlag, 1. juni 2016. I 2013 var han medlem af en refleksionsgruppe i Udenrigsministeriet, der havde til opgave at forberede en reform af udetjenesten. Han er desuden nuværende medlem af Ambassadør Peter Taksøe-Jensens følgegruppe, hvor målet er at producere en udredning til 1. maj i år om en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi.

Henrik Ø. BreitenbauchHenrik Ø. Breitenbauch, centerleder, Center for Militære Studier, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
Henrik Ø. Breitenbauch er chef for Center for Militære Studier, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet og medlem af Taksøe-udredningens ekspertgruppe. Han udgav sidste år bogen ‘Uendelig krig? Danmark, samtænkning og stabilisering af globale konflikter’ (DJØF Forlags serie Studier i Global Politik og Sikkerhed) med en fremadrettet analyse af de sidste 15 års erfaringer fra gråzonen mellem krig og fred. Udover samtænkning og stabilisering forsker han i strategi, sikkerhedsstrategier og forsvarsplanlægning.

Birgitte Qvist-SørensenBirgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp
Birgitte Qvist-Sørensen er uddannet teolog og har bl.a. en master i Management Development fra CBS. Hun har været programleder for Red Barnet i Bosnien og Hercegovina, ansat på UNIFEM's regionalkontor i Bangkok og har arbejdet for UNESCO i Paris. Fra 2000 til 2005 underviste hun for Mellemfolkeligt Samvirke i konfliktløsning for politiske interessegrupper fra bl.a. Lesotho og Nepal. I 2010 afløste hun Christian Friis Bach som international chef i Folkekirkens Nødhjælp.

Berit AsmussenBerit Asmussen, Sekretariatsleder, Globalt Fokus
Berit Asmussen har en kandidat i kommunikation med speciale i miljøbiologi fra RUC. Hun har desuden en akademiuddannelse i NGO-ledelse og en Stifinder lederuddannelse. Stort set hele hendes arbejdsliv – og en stor del af hendes fritid – har, og har haft, demokratiske og medlemsbaserede danske og internationale organisationer som omdrejningspunkt. Konkret har hun mange års dansk og international erfaring med strategisk/organisatorisk udvikling og ledelse, rådgivning, kommunikation, interessevaretagelse, fundraising og administration.

Peter ThagesenPeter Thagesen, underdirektør, DI
Peter Thagesen er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i 1994 og kom herefter til Økonomiministeriet og til Udenrigsministeriet i 1996. Interessen for internationale forhold bragte ham til DI i 2004, hvor han blev ansat i enheden for afsætningspolitik. Han blev udnævnt til chef for enheden i 2008, og til underdirektør pr. 1. juli 2014. Han arbejder særligt med at hjælpe danske virksomheder med at få bedre muligheder for at konkurrere i udlandet. Hans ansvarsområder omfatter bl.a. emner som globaliseringens udfordringer, handels- og udviklingspolitik, eksportfremme, eksportkontrol, og international CSR (menneskerettigheder og bekæmpelse af korruption).

Niels Erik AndersenNiels Erik Andersen, tidl. ambassadør
Niels Erik Andersen har arbejdet i mere end ti år i Udenrigsministeriet, og har bl.a. været udstationeret som ambassadør i Indonesien og været afdelingsleder. Derudover har han bl.a. arbejdet som rådgiver for NATO og som sekretær for Folketingets forsvarsudvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Ø. Breitenbauch

Dekan, Forsvarsakademiet
Master (Sciences Po Paris 1998), cand.mag. i Europastudier (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i Statskundskab (Københavns Uni. 2008)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Martin Marcussen

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
ph.d.

0:000:00