Debat

Alternativet: Husk fremtiden i udviklingsbistanden

DEBAT: Selvom den nuværende flygtningesituation kalder på øjeblikkelig handling, må vi ikke glemme den langsigtede, bæredygtige indsats. Det skriver udviklingsordfører Ulla Sandbæk (ALT).

Alternativet ønsker ikke, at der skæres i hverken den humanitære bistand eller den langsigtede udviklingsbistand. De to områder skal gå hånd-i-hånd, og vi så gerne, at der blev tilført endnu flere ressourcer. Det skriver partiets udviklingsordfører Ulla Sandbæk.
Alternativet ønsker ikke, at der skæres i hverken den humanitære bistand eller den langsigtede udviklingsbistand. De to områder skal gå hånd-i-hånd, og vi så gerne, at der blev tilført endnu flere ressourcer. Det skriver partiets udviklingsordfører Ulla Sandbæk.Foto: Folketinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Sandbæk (ALT)
Udviklingsordfører

Den gode udviklingspolitik skal både tage hensyn til den verden, som vi lever i nu, og den fremtid, som uundgåeligt vil komme os i møde.

Derfor ser vi det i Alternativet som nødvendigt at indtænke bæredygtige løsninger i Danmarks udviklingspolitik, da vi derigennem har mulighed for selv at påvirke, hvordan fremtiden vil tage sig ud, frem for at lade fremtiden diktere vores politiske handlerum.

Kloden skal huse stadigt flere mennesker, temperaturerne og havene stiger, klimaet forandres, og vi vil opleve stadig større både social og økonomisk ulighed i verden, hvis vi ikke tør tænke anderledes og gribe ind.

Fakta
Fra 22. september og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på de nye udviklingsordførere.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Jeg er i disse dage i New York for at deltage i FN's åbning som delegeret fra Danmark. Jeg har ved denne lejlighed glæden ved på nærmeste hold at kunne følge den formodede vedtagelse af FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling. Målene har som bekendt en ambitiøs bæredygtig tilgang til såvel klima som økonomi og sociale udfordringer – og de fremhæver et behov for innovation og handling.

I Alternativet arbejder vi for en seriøs bæredygtig omstilling, og derfor tager vi imod de nye mål med åbne arme og stor seriøsitet. Det er med stor glæde, at vi kan konstatere, at så mange stater, civilsamfund og virksomheder bredt bakker op om ambitionen om en bæredygtig fremtid for verden. Særligt i denne tid, hvor den virkelighed, vi konfronteres med dagligt, har så frygtelig en karakter.

Den gode udviklingspolitik skal både tage hensyn til den verden, som vi lever i nu og den fremtid, som uundgåeligt vil komme os i møde.

Ulla Sandbæk (ALT)
Udviklingsordfører

Vi har et fælles ansvar
En masse af vore medmennesker lever i krig, sult og fattigdom, og vi bliver som rigt og velstående land nødt til at hjælpe, hvor vi kan. Vi har et fælles ansvar.

Men vi bliver også nødt til at diskutere, hvordan vi hjælper bedst muligt - både på kort og på længere sigt.

I Alternativet ønsker vi at prioritere udviklingsindsatser, der medtænker miljø- og klimaløsninger. Vi bliver nødt til i vores udviklingspolitiske indsatser at forholde os til verdens klimaforandringer, fordi vi forudser, at disse i fremtiden vil skabe langt større kriser og sende langt flere mennesker på flugt, end vi hidtil har set. Vi bliver nødt til at investere i støtte, som også på lang sigt kan gøre en forskel.

For folk på flugt som konsekvens af klimaforandringer er ikke noget fjernt scenarie. Det er faktisk allerede sket.

Flere studier fra blandt andet University of California og The Center for Climate and Security peger på, at den lange tørkeperiode, Syrien oplevede i perioden 2006-2010 - som betød, at omkring 1,5 million mennesker flyttede fra landet til de større byer - var med til at give ilt til den frygtelige katastrofe, der stadig hersker i landet. Tørken sættes i umiddelbar forbindelse med klimaforandringer, og disse har således været medvirkende faktor til, at millioner af mennesker i dag er sendt på flugt.

Andre lande som Jordan, Irak, Afghanistan, Somalia og Mexico risikerer samme skæbne, medmindre vi tager klimaforandringerne seriøst og gør, hvad vi kan for at støtte og fremme bæredygtige løsninger, blandt andet gennem udviklingsbistanden.

Se udviklingsbistanden som en investering
Det er derfor afgørende, at vi ikke glemmer den lange bane, når øjebliksbilledet skræmmer. Den nuværende flygtningesituation kalder på massiv handling her og nu, men hvis det sker på bekostning af den langsigtede, bæredygtige indsats, risikerer vi blot at skulle håndtere en langt større folkeflugt i fremtiden. Ved at spare nu overlader vi således både regningen for de klimaafledte konsekvenser og ansvaret for handling til vore børn og børnebørn. Det er en regning, vi ikke kan være bekendt at give videre.

På denne baggrund ønsker Alternativet ikke, at der skæres i hverken den humanitære bistand eller den langsigtede udviklingsbistand. De to områder skal gå hånd-i-hånd, og vi så gerne, at der blev tilført endnu flere ressourcer. Jeg vil i forlængelse heraf varmt, men bestemt, appellere til, at vi i Danmark ser udviklingsbistanden som en investering i vore medmennesker og i en bedre fremtid for alle.

Idet udviklingsbistanden har så stor betydning for den verden, vi er en del af, håber vi i Alternativet på fælles drøftelse af prioriteringer i bistanden alle partierne imellem. Situationens alvor betyder, at alle partier ser ud til at have argumenter for, at der skal ydes en massiv bistand til nærområderne, hvor en udvikling er nødvendig for, at mennesker ikke skal føle sig nødsaget til at sætte livet på spil i en flugt på tværs af kloden.

I Alternativet håber vi, at de øvrige partier vil være med til at investere i langsigtede bæredygtige løsninger, som tager hånd om klimaforandringerne, for på den måde tager vi fælles ansvar – både for vore medmenneskers liv, for vor klode og for Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Sandbæk

Fhv. MF (ALT), fhv. MEP (Folkebevægelsen mod EU og JuniBevægelsen), pastor emerita (Birkerød 1974-2004)
cand.theol. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00