Debat

Caritas: Regeringens Afrika-plan risikerer at blive elitær og glemme de fattigste

I Danmark fylder religion ikke meget, men trossamfundene er centrale aktører på det afrikanske kontinent. De tager hånd om folk på samfundets bund og står tilbage, når samfund falder fra hinanden. Det skal regeringen have blik for i deres Afrika-plan, skriver Maria Krabbe Hammershøy.

Det undrer mig, at trossamfundene, der spiller en vigtig rolle som sociale aktører i Afrika, ikke er på regeringens dagsorden for Afrika-samarbejdet, skriver Maria Krabbe Hammershøy.<br>
Det undrer mig, at trossamfundene, der spiller en vigtig rolle som sociale aktører i Afrika, ikke er på regeringens dagsorden for Afrika-samarbejdet, skriver Maria Krabbe Hammershøy.
Foto: Ben Curtis/AP/Ritzau Scanpix
Maria Krabbe Hammershøy
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen sidste år nævnte, at man i regeringen var ved at udarbejde en ny plan for Danmarks udenrigspolitiske engagement i Afrika, har vi i Caritas ventet spændt på at høre nærmere om, hvad sådan en plan mere konkret vil indebære.

De nye buzzwords (for nu at citere udenrigsministeren selv) er ”ligeværd, respekt og en ny tilgang”. Det er fine principper for Danmarks engagement i Afrika, som man kun kan bakke op om. Det var ligeledes stærkt at opleve, at hele tre ministre var mødt op til opstarten af regeringens arbejde med den nye Afrika-plan. Foruden udenrigsministeren deltog også statsminister Mette Frederiksen og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.

Som bekendt taler handling altid højere end ord, og det opbud demonstrerede et engagement, der er dybt forankret i regeringen.

Det er oplagt at slå politisk mønt på den fremvoksende afrikanske middelklasse, men sandheden er, at en stor del af befolkningen i de afrikanske lande er meget fattige.

Maria Krabbe Hammershøy
Generalsekretær, Caritas

Regeringens blinde vinkler

Regeringens visioner for Afrika-planen var især domineret af temaer om dansk indflydelse og danske forretningsmuligheder i Afrika, hvilket gjorde det samlede indtryk forholdsvis elitært.

For midt i al snakken om spændende fremtidsmuligheder var der ingen, der adresserede, hvad danske og afrikanske ledere har tænkt sig at gøre for de allerfattigste på det afrikanske kontinent og for at sikre en social udvikling, der omfatter alle samfundsgrupper.

Det er oplagt at slå politisk mønt på den fremvoksende middelklasse, som også Kina og Rusland kurtiserer, men sandheden er, at en stor del af befolkningen i de afrikanske lande udgøres af mennesker med meget få midler. Dem har vi også et ansvar for.

For det andet – og i forlængelse heraf – undrede det mig, at trossamfundene, der spiller en vigtig rolle som sociale aktører i Afrika, ikke blev nævnt.

Det er åbenlyst, at regeringen i Danmark (som alt andet lige er et af de mest sekulariserede samfund i verden og derfor står utrolig svagt på religionskompetencen) har det svært med religion, men religion kommer man bare ikke uden om på det afrikanske kontinent.

Læs også

Trossamfundene som sikkerhedsnet

I stater med et svagt velfærdsnet er det trossamfundene, der træder til for at tage hånd om menneskene på samfundets bund.

Det ved vi fra Europa, hvor det var kirkerne, der i tiden før velfærdssamfundets opblomstring, stod for driften af skoler, sygehuse, universiteter og fattiggårde, ligesom det var ordensfolk, der passede på de gamle, de fattige og de syge.

Sådan er det stadig i store dele af verden. Vi skal bare til Tyskland, hvor Caritas med 700.000 ansatte er den største arbejdsgiver efter staten, fordi man driver en lang række sociale og sundhedsmæssige ydelser i samfundet.

Når andre organisationer må forlade kriseramte lande, er trossamfundene ofte så integrerede, at de kan fortsætte kampen for fred og menneskerettigheder.

Maria Krabbe Hammershøy
Generalsekretær, Caritas

Gang på gang og over hele verden, ser vi, at det er trossamfundene, som får dækket folks basale behov og får hverdagen til at glide, når overordnede samfundsmæssige strukturer falder fra hinanden på grund af krig, konflikt, hungersnød og naturkatastrofer.

Ved regeringens lancering af Afrika-planen blev det flere gange nævnt, at basal uddannelse er afgørende, men mange steder har skrøbelige stater helt opgivet at drive skoler, og så er der kun trossamfundenes skoler tilbage.

På samme måde må mange civilsamfundsorganisationer forlade kriseramte lande, mens trossamfundene er så integreret i landene, at de i mange tilfælde kan fortsætte kampen for fred og menneskerettigheder. Det ser vi for eksempel hos vores partnere i Uganda.

Jeg har selv lige været i Burkina Faso, hvor jeg blandt andet oplevede de store hospitaler, som kirken driver, og mens jeg var der, blev der åbnet et nyt flot kirurgisk afsnit på et stort hospital i hovedstaden. Det blev åbnet med pomp og pragt af Sundhedsministeren og den lokale biskop i fællesskab. Caritas arbejder i Burkina Faso blandt andet med at sikre kvinders borgerrettigheder, for eksempel ved at facilitere udsatte kvinders adgang til sociale samfundsydelser.

I Niger, hvor kirken er en meget lille minoritet, tager Caritas sig af de allerfattigste ved at styrke kvinders uddannelse og basale rettigheder i et land med en skrøbelig stats ikke-eksisterende indsats.

Spørgsmålet om, hvordan vi sikrer en retfærdig og social udvikling, der inkluderer alle i samfundet, bør regeringen besvare i Afrika-strategien og for at besvare det, må de også høre trossamfundene, der igen og igen træder til, når staterne bryder sammen eller er ikke-eksisterende. Som repræsentant for et af trossamfundene ser vi frem til at opleve ”ligeværd, respekt og en ny tilgang”.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Krabbe Hammershøy

Generalsekretær, Caritas
BA, Institut for Religionshistorie, Indianske Sprog og Kulturer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00