Debat

DF: Kast et kritisk blik på udviklingsbistanden

DEBAT: En naturlig fortsættelse af de planlagte nedskæringer i udviklingsbistanden er at revidere Danmarks samlede udviklingsinitiativer. Det mener Dansk Folkepartis udviklingsordfører Claus Kvist Hansen.

De dramatiske forhold i Mellemøsten og i Nordafrika sætter den danske udviklingsbistand under pres. Fra at betragte Danmarks udviklingspolitik i et længere perspektiv, ser Dansk Folkeparti gerne en hurtig intensivering af den akutte nødhjælp med fokus på at sikre stabiliteten i konflikternes nærområder, skriver partiets udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen.
De dramatiske forhold i Mellemøsten og i Nordafrika sætter den danske udviklingsbistand under pres. Fra at betragte Danmarks udviklingspolitik i et længere perspektiv, ser Dansk Folkeparti gerne en hurtig intensivering af den akutte nødhjælp med fokus på at sikre stabiliteten i konflikternes nærområder, skriver partiets udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen.Foto: Folketinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Kvist Hansen (DF)
Udviklingsordfører

De dramatiske forhold i Mellemøsten og i Nordafrika sætter den danske udviklingsbistand under pres. Fra at betragte Danmarks udviklingspolitik i et længere perspektiv ser Dansk Folkeparti gerne en hurtig intensivering af den akutte nødhjælp med fokus på at sikre stabiliteten i konflikternes nærområder. Her befinder de fleste flygtninge sig, og ved at sætte ressourcer ind her vil incitamentet for at søge lykken eksempelvis i Europa mindskes. Men overordnet er det vigtigste at redde flest mulige menneskeliv her og nu!

For nylig besluttede statsministeren, at ekstra ca. 250 mio. kr skal anvendes til den humanitære nødhjælp, og det er et initiativ, som DF støtter.

Samtidig er der et bredt ønske i blå blok om at bringe den samlede ramme for udviklingsbistand tilbage til et mere realistisk niveau, og det betyder nødvendigvis, at Danmarks samlede udviklingsinitiativer må revideres. Støtter vi de rigtige steder i øjeblikket? Giver vores støtte en tilstrækkelig effekt, eller er der projekter eller prioriterede lande, hvor vi må erkende, at midlerne kan bruges mere hensigtsmæssigt andre steder?

Fakta
Fra 22. september og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på de nye udviklingsordførere.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Midlerne skal anvendes efter hensigten
Uden at foregribe kommende forhandlinger kan man måske kaste et let kritisk blik på, hvorfor man f.eks. vælger at bruge betydelige udviklingsmidler i et land som Pakistan? I mine øjne er et land, som har råd til at holde liv i en af verdens største hære samt at have kernevåben på hylden, ikke det mest oplagte land at støtte.

Et andet eksempel kan være Det Palæstinensiske Selvstyre. Her har det internationale samfund angiveligt anvendt omkring 135 milliarder kr. siden 1993. Også her er det en fristende tanke, at der måske kan være andre måder at anvende midlerne, uanset om støtten går direkte fra Danmark eller – som her – via EU.

Set fra sidelinjen står man ofte med indtrykket af, at uddeling af udviklingsmidler har haft et så stærkt ideologisk sigte, at det "at give" næsten har været det primære formål.

Claus Kvist Hansen (DF)
Udviklingsordfører

Endelig ønsker Dansk Folkeparti, at det i endnu højere grad sikres, at udviklingsmidlerne anvendes efter hensigten og eksempelvis ikke falder i de forkerte lommer undervejs. Set fra sidelinjen står man ofte med indtrykket af, at uddeling af udviklingsmidler har haft et så stærkt ideologisk sigte, at det "at give" næsten har været det primære formål.

Derfor ønsker DF at intensivere kontrollen med de midler, der uddeles. Lige så vigtigt, det er at give nødvendig støtte, lige så vigtigt er det for Dansk Folkeparti at sikre, at skatteborgernes penge ikke kastes i grams for at forsvinde i korruption undervejs – eller til at give kunstigt åndedræt til undertrykkende regimer. Her ligger der et stort og nødvendigt arbejde forude og venter. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Kvist Hansen

Formand, Horsens Erhvervshavn, specialkonsulent, Region Syddanmark
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00