Debat

Hvordan er fremtiden for Det Arabiske Initiativ?

PRÆSENTATION: Det Arabiske Initiativ har snart eksisteret i 12 år, men står over for store nedskæringer. Altinget: udvikling vil derfor gerne sætte fokus på programmet i den kommende måned. Læs mere her, og mød panelet.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det Arabiske Initiativ har efterhånden eksisteret i over 12 år. Siden da har verden oplevet terrorangrebet 11. september, Muhammed-krisen, Arabisk Forår og senest Den Arabiske Vinter, som den nuværende periode med borgerkrig, forfejlede demokratiske processer osv. i Mellemøsten betegnes.

Det Arabiske Initiativ står over for at skulle skæres med 70 mio. kr. i regeringens finanslovudspil. Programmet er desuden blevet evalueret, hvor konklusionen blandt andet er, at det danske ambitionsniveau har været for højt. Og programmet skal snart igen igennem den politiske maskine. Konservatives vil give det et ”servicetjek” og Dansk Folkeparti vil helt droppe programmet.

Derfor vil Altinget gerne sætte fokus på, hvordan Det Arabiske Initiativ skal se ud i fremtiden med de udfordringer, Mellemøsten står over for lige nu.

Mød alle deltagerne her:

Fakta
Fra 24. november og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på Det Arabiske Initiativ.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Mette GjerskovMette Gjerskov (S), udviklingsordfører
Mette Gjerskov er uddannet cand.agro. ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. Hendes politiske karriere begyndte for alvor, da hun i 2002 stillede op som kandidat for Socialdemokratiet i Roskildekredsen. Hun blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2005 og har bl.a. fungeret som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra 2011 til 2013. Hun har tidligere været formand for Dansk Røde Kors, Gundsø lokalafdeling 1994-2005, og vicepræsident for Dansk Røde Kors 1999-2004.

Martin PaldamMartin Paldam, professor emeritus i økonomi, Aarhus Universitet
Martin Paldam blev cand.polit. fra Københavns Universitet i 1969 og blev efterfølgende ansat på Det Økonomiske Råds sekretariat. Han var fra 1974-1975 FN's økonomiske rådgiver i Nigeria. I 1975 vendte han hjem til Danmark som lektor, og fra 1985 blev han professor i økonomi ved Aarhus Universitet. I 1982 blev han dr.oecon. Han har desuden været konsulent for FN's Udviklingsorganisation (UNDP), Verdensbanken (IBRD), Den latinamerikanske Udviklings­bank (IDB), OECD's Udvik­lingsdirektorat samt Rockwoolfonden.

Claus Kvist HansenClaus Kvist Hansen (DF), udviklingsordfører
Claus Kvist Hansen er uddannet cand.jur. og kom i Folketinget for første gang i 2015. I 2014 blev han valgt ind i byrådet i Horsens Kommune. Han er Dansk Folkepartis udviklingsordfører og er bl.a. medlem af Europaudvalget og Udenrigsudvalget. Han har tidligere arbejdet som bl.a. fuldmægtig, projektleder og sekretariatsleder i De Videnskabsetiske Komiteer, Region Syddanmark.

Bjørn FørdeBjørn Førde, direktør, Dansk Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD)
Bjørn Førde blev ansat som direktør på DIPD i januar 2011. Han kom fra en stilling som direktør for UNDP Oslo Governance Centre. Han har tidligere været chef for UNDP og FN i Botswana. Han er ligeledes tidligere generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke. Han er udannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.

Michael Aastrup JensenMichael Aastrup Jensen (V), udviklingsordfører
Michael Aastrup Jensen er uddannet akademiøkonom fra Det Danske Erhvervsakademi, Randers. Han har siddet i Folketinget for Venstre siden 2005 og er desuden formand for Europarådet. Han er partiets udenrigs- og udviklingsordfører. Fra 1998 til 2006 var han medlem af byrådet i Randers Kommune og var fra 2002 til 2006 borgmester samme sted. Han har tidligere arbejdet som bl.a. salgs- og marketingkoordinator.

Katarina BlomqvistKatarina Blomqvist, international chef, Kvinfo
Katarina Blomqvist er international afdelingsleder for Kvinfos Mellemøst- og Nordafrika-afdeling. Kvinfos MENA-afdeling har arbejdet under det Arabiske Initiativ siden 2006. Hun har en lang historie i Kvinfo, hvor hun først blev ansat i netværks- og videncentret som forskningsbibliotekar i 1997. Hun er uddannet inden for litteraturvidenskab, kønsforskning og informationsvidenskab. Hun besidder stor og aktuel viden om såvel køn og ligestilling samt Mellemøsten og Nordafrika (MENA).

Rasmus Alenius BoserupRasmus Boserup, seniorforsker, DIIS
Rasmus Alenius Boserup er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med speciale i politik og samfundsforhold i Mellemøsten og Nordafrika. Han har en ph.d. i Arabisk fra KU og en doktorgrad i kulturhistorie fra École des hautes études en sciences sociales (Paris). Fra 2008-2011 var han direktør for Dansk-Egyptisk Dialoginstitut i Cairo.

Signe BoSigne Bo, formand, DUF
Signe Bo er tidligere næstformand for KFUM og KFUK. Da hun i 2007 blev udpeget som forstander for Haslev Udvidede Højskole, blev hun ikke bare Danmarks, men verdens yngste højskoleforstander. I 2011 blev hun valgt som formand for DUF, der repræsenterer 70 børne- og ungdomsorganisationer med i alt 600.000 medlemmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Kvist Hansen

Formand, Horsens Erhvervshavn, specialkonsulent, Region Syddanmark
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00