Debat

SF: Lars Løkke Rasmussen vil miste sin troværdighed

DEBAT: Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gør alvor af sine ord og bruger den aktuelle udviklingsbistand til klimafinansiering, vil han miste sin troværdighed som international forhandlingspartner. Det mener SF's udviklingsordfører Holger K. Nielsen.

Det er ikke bare direkte amoralsk at tage pengene fra de allerfattigste til at finansiere klimaløfterne, det vil også endnu en gang medføre, at Lars Løkke Rasmussen kaster gift ind i de internationale klimaforhandlinger på det værst tænkelige tidspunkt. Det skriver Holger K. Nielsen (SF), udviklingsordfører.
Det er ikke bare direkte amoralsk at tage pengene fra de allerfattigste til at finansiere klimaløfterne, det vil også endnu en gang medføre, at Lars Løkke Rasmussen kaster gift ind i de internationale klimaforhandlinger på det værst tænkelige tidspunkt. Det skriver Holger K. Nielsen (SF), udviklingsordfører.Foto: ft.dk
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Holger K. Nielsen (SF)
Udviklingsordfører

Om 2 måneder mødes alle verdens lande i Paris ved klimatopmødet COP21 for at indgå en bindende klimaaftale. Den skal garantere, at vores planet ikke kastes ud i dramatiske klimaforandringer med katastrofale konsekvenser til følge for fremtidige generationer. En global klimaaftale vil være en historisk bedrift, fordi det ikke hidtil er lykkedes at indgå en aftale mellem rige og fattige lande, hvor alle skal bidrage til at få styr på klimaforandringerne.

Hvor udviklingslandene har forpligtet sig på at reducere deres udslip af klimaskadelige drivhusgasser, har Danmark sammen med resten af verdens industrialiserede lande lovet at opskalere den årlige klimafinansiering for netop at støtte den grønne omstilling i udviklingslandene. Det skete tilbage i 2009 ved klimatopmødet i København med statsminister Lars Løkke Rasmussen ved roret.

Dengang blev det foreslået, at de rige lande fra 2020 hvert år ville bidrage med 100 mia. dollars i ny og ekstra udviklingsbistand. Og så sent som i valgkampen understregede statsministeren, at en Venstre-regering ikke ville slække på klimaambitionerne.

Fakta
Fra 22. september og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på de nye udviklingsordførere.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Men piben har fået en anden lyd. Regeringen lægger nu tilsyneladende op til, at det danske klimafinansieringsbidrag ikke skal udgøres af nye penge til udviklingslande. Man vil i stedet bruge den aktuelle udviklingsbistand, som i dag går til at bekæmpe fattigdom i nogle af verdens absolut fattigste lande, hælde den over på nye flasker og kalde den klimafinansiering.

Danmark vil miste troværdighed
Det er ikke bare direkte amoralsk at tage pengene fra de allerfattigste til at finansiere klimaløfterne, det vil også endnu en gang medføre, at Lars Løkke Rasmussen kaster gift ind i de internationale klimaforhandlinger på det værst tænkelige tidspunkt. Hvis verdens rige lande ikke holder, hvad de lover, så får vi ganske enkelt ikke en international klimaaftale i Paris. Danmark vil miste sin troværdighed som en international forhandlingspartner, som man kan stole på. Og vi må alle forberede os på et nyt kapitel i menneskehedens historie, hvor vi går en verden i møde, som med Verdensbankens ord vil være ”uigenkendelig” i forhold til livet på jorden, som vi kender det i dag.

Hvis verdens rige lande ikke holder, hvad de lover, så får vi ganske enkelt ikke en international klimaaftale i Paris

Holger K. Nielsen (SF)
Udviklingsordfører

Danmark har som et af verdens absolut rigeste lande et moralsk ansvar for at bekæmpe ikke bare fattigdom, men også klimaforandringerne, som i de kommende år vil ramme verdens fattigste endnu hårdere, end det vil ramme os selv. Lars Løkke Rasmussen må vedkende sig det ansvar og handle derefter på den internationale scene. Han kan trøste sig selv med, at Danmark selv kun har entydige fordele af en international klimaaftale og en øget interesse for at reducere udledningen af klimaskadelige drivhusgasser i de mange udviklingslande.

Økonomisk set vil det direkte gavne Danmark, at udviklingslandene får hjælp til at satse på grøn omstilling. Allerede i dag henter mange lande deres energiteknologier i Danmark, og med en global klimaaftale vil vi fremover eksportere endnu mere til verdens grønne omstilling. Det vil konkret resultere i mange tusind grønne arbejdspladser herhjemme og penge til at investere i fremtidens velfærd.

Man bliver ikke automatisk statsmand af at være statsminister. Nu må Lars Løkke Rasmussen træde i karakter og bevise, at vores internationale forhandlingspartnere kan regne med Danmark, både når det gælder om at bekæmpe international fattigdom og klimaforandringerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

0:000:00