Debat

Spot på udviklingsprioriteter i finansloven

PRÆSENTATION: I finanslovudspillet for 2015 er regeringen kommet med deres plan for udviklingsområdet. Om det er de rigtige prioriteringer, vil Altinget : udvikling tage op til debat den kommende måned. Mød debatpanelet og læs mere.

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I udspillet til finansloven for 2015 afsættes 16.893 milioner kroner til udviklingsbistanden. Det svarer til en stigning på 620 milioner kroner og en samlet bistandsprocent på 0,83 procent af Danmarks samlede økonomi. Herunder er der fokus på tre indsatsområder: bæredygtig vækst og anstændige job, hjælp til folk i nød, fremme af FN’s 2015-mål om kvinder, uddannelse og sundhed samt at øge oplysningen og inddragelsen af den danske befolkning i udviklingssamarbejdet.

Altinget : udvikling kaster nu bolden videre: Har regeringen prioriteret udviklingsbistanden rigtigt? Bør bistanden målrettes bestemte lande? Bør der afsættes flere eller færre penge til udviklingsområdet? Har finansloven fokus på de største udfordringer for udviklingsbistanden? Etc.  

Det er nogle af de spørgsmål, det nye debatpanel vil tage op i næste måneds Udviklingsdebat.

Læs om de syv debattører her:

Fakta
Fra 28. oktober og en måned frem tager Udviklingsdebatten finansloven op til debat.

Følg debatten her.

Udviklingsdebatten på Altinget : udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet. 

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Jakob Ellemann-Jensen Jakob Ellemann-Jensen, udviklingsordfører for Venstre.
Jakob Ellemann-Jensen er uddannet cand.merc.jur. og blev for første gang valgt ind i Folketinget for Venstre i 2011. I dag er han udover at være udviklingsordfører også EU-ordfører. Derudover er Jakob Ellemann-Jensen formand for FN-forbundets folketingsgruppe, medlem af hovedbestyrelsen for Europabevægelsen og bestyrelsen i Atlantsammenslutningen. Tidligere har Jakob Ellemann-Jensen bl.a. været koncernjurist ved GN Store Nord A/S, afdelingschef i IBM Danmark A/S samt juridisk rådgiver i PwC Consulting A/S.

Per Stig Møller Per Stig Møller, udviklingsordfører for Det Konservative Folkeparti.
Per Stig Møller har siden 1984 været medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti, som han var formand for i perioden 1997-1998. Han var miljøminister fra 1990 til 1993 og udenrigsminister fra 27. november 2001 til 23. februar 2010. Herefter overtog han hvervet som kultur- og kirkeminister indtil regeringsskiftet 3. oktober 2011. I dag er Per Stig Møller bl.a. formand for Folketingets Udenrigsudvalg.

Christian Juhl Christian Juhl, udviklingsordfører for Enhedslisten.
Christian Juhl er uddannet lærer, men har efter endt uddannelse arbejdet som bl.a. miljøkonsulent, skovarbejder, jord- og betonarbejder samt chauffør. I Silkeborg har han har været fagforeningsformand for 3F fra 1998-2011. 15. september 2011 blev han valgt til Folketinget for Enhedslisten i Sjællands Storkreds. Christian Juhl er medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn og Udenrigsudvalget. Derudover er han medlem af bestyrelsen for Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD).

Bolette ChristensenBolette Christensen, direktør for BØRNEfonden.
Bolette Christensen har været direktør for BØRNEfonden siden 2011. Her har hun stået i spidsen for BØRNEfondens arbejde for at skabe varig udvikling for børn og unge i Vestafrika gennem fx sundhedsprojekter, oprettelse af børnehaver og skoler og ungdomsuddannelser. Tidligere har Bolette Christensen arbejdet i 17 år som direktør i Dansk Industri. Hun er uddannet cand.psych fra Københavns Universitet og har en E*MBA. Bolette Christensen har blandt andet specialiseret sig i arbejds- og organisationspsykologi samt ledelse.

Louise KochLouise Koch, CSR-chef i Dansk Erhverv
Louise Koch er ansvarlig for CSR i Dansk Erhverv, som er erhvervsorganisation for 17.000 virksomheder inden for handel, rådgivning og videnservice, oplevelse og velfærd samt transport. Her arbejder hun for at styrke medlemsvirksomhedernes arbejde med CSR og bæredygtig forretningsudvikling gennem viden og værktøjer, politisk interessevaretagelse samt projekter og partnerskaber. Sideløbende hermed er hun bestyrelsesmedlem i DIEH – Dansk initiativ for etisk handel - og national ekspert i ICC’s CSR komité. I sit tidligere virke har Louise Koch været program manager for global forretningsudvikling og partnerskaber i Grundfos Lifelink med fokus på løsninger til vandforsyning i udviklingslande. Louise Koch er uddannet antropolog med speciale i innovation og sidefag i international human ressource management.

Susanne Volqvartz Susanne Volqvartz, forkvinde i CISU.
Susanne Volqvartz er uddannet cand.mag. i dansk og historie. Hun har været medlem af bestyrelsen af CISU siden 2010 og formand siden 2013. Hendes mærkesager i bestyrelsesarbejdet er at sikre rum for et mangfoldigt civilsamfundsengagement i udviklingsarbejdet i Danmark og optimale vilkår for, at en mangfoldighed af danske foreninger og sammenslutninger kan engagere sig. Susanne Volqvartz er desuden leder af den danske NCD (non-communicable diseases) Alliance (Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen) og har tidligere været direktør for Hjerteforeningen.

Erik Blas Erik Blas, formand for IDA Global Development. 
Erik Blas er civilingeniør med en doktorgrad i folkesundhed. Han har arbejdet med international udvikling for FN og Danida i mere end 30 år, næsten alle årene med stationering i Afrika og ved WHOs hovedkontor i Geneve. Arbejdets karakter har været mangesidigt fra børnevaccinationer, AIDS, tropesygdomme og sundhedsreformer til flere år som WHOs budgetchef. Erik Blas’ nuværende hovedbeskæftigelse er indenfor ’equity, human rights, gender and social determinants’. Interessen for udviklingspolitik, den danske ressourcebase, inklusive privatsektoren og unge professionelle dyrkes hovedsageligt indenfor rammerne af IDA Global Development.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bolette Christensen

Direktør, Business Vordingborg, formand for Kunstmuseum Brandts, Odense
cand.psych. (Kbh. Uni. 1991), EMBA

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00