Debat

Healthcare Denmark: Er USA klar til dansk velfærdsteknologi?

DEBAT: Barack Obamas sundhedsreform, Obamacare, skal effektivisere det amerikanske sundhedssystem. Med den rigtige timing kan det skabe store muligheder for dansk sundhedsdata og telemedicin, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark.

Udviklingen i det amerikanske sundhedsvæsen kan skabe store muligheder for danske leverandører af sundheds- og velfærdsteknologi, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark. 
Udviklingen i det amerikanske sundhedsvæsen kan skabe store muligheder for danske leverandører af sundheds- og velfærdsteknologi, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark. Foto: HealthcareDenmark.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

Udveksling af data og deling af data vil være det højst prioriterede tema for ledere i det amerikanske sundhedsvæsen i 2015.

Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

Med indførelsen af Obamacare er USA i gang med at reformere sit sundhedsvæsen.

Fakta
Velfærdsteknologidebatten på Altinget : velfærdsteknologi har til formål at fokusere og styrke den politiske og faglige debat om velfærdsteknologi i Danmark.

Løbende inviterer vi derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for velfærdsteknologiområdet.


Velfærdsteknologidebatten vil i den kommende tid sætte fokus på nordamerikanske erfaringer med velfærdsteknologi. Hvad kendetegner debatten om velfærdsteknologi i USA og Canada, og hvor er der potentiale for dansk eksport? Hvor er der muligheder, og hvor er der barrierer?  

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 

Send dit indlæg til [email protected]

Med fokus på tilgængelighed, forebyggelse, kvalitet og anvendelse af ny teknologi har Obamacare blandt andet til formål at integrere det amerikanske sundhedsvæsen med henblik på at effektivisere sundhedsvæsenet og skabe større patientinddragelse. Denne udvikling skaber spændende muligheder for danske leverandører.

Obamacare er et populært navn for ”The Affordable Care Act”,  som har to hovedformål. Det ene formål er at sikre adgang til sundhedsydelser for alle amerikanske borgere. Før Obamacare startede i 2010, var 22 procent af alle amerikanere uden sundhedsforsikring. I 2014 er dette tal nede på 15 procent.

Det andet formål er at reducere udgifterne til sundhedsvæsenet ved at gøre det mere effektivt. Denne del af reformen drejer sig om et fokus på øget forebyggelse af sygdomme, mere effektiv økonomisk administration og skabelse af et mere integreret sundhedsvæsen.

Datadeling i sundhedsvæsenet 
Obamacares it-initiativ ”Meaningful use of EHR” skal understøtte ovennævnte ved at etablere elektronisk deling af data imellem alle aktører i USA's sundhedsvæsen.

Første trin i ”Meaningful use of EHR” er at sikre, at alle hospitaler i USA har indført elektroniske patientjournaler, som vel at mærke skal være i fuld drift med opnåelse af definerede effektivitets- og kvalitetsmål. I trin to skal man kunne udveksle elektroniske data (blandt andet recepter). Trin tre, som man påbegynder fra 2016, skal understøtte patienters adgang til egne data, hvilket vil være forudsætningen for øget patientinddragelse via telemedicin.

I oktober havde Healthcare Denmark besøg af en række internationale sundhedstopledere. I den forbindelse udtalte bestyrelsesformand for Next Wave Health i USA Ivo Nelson følgende: ”Danmark har i forvejen et af de bedste sundhedsvæsener i verden, men I stopper ikke her – under vort besøg har vi lært, at I arbejder på at gøre det endnu bedre.” Blandt andet var de besøgende sundhedseksperter imponerede over graden af elektroniske data i sundhedsvæsenet samt de igangværende telemedicinprojekter i regionerne.

Inspiration fra Danmark
Der er gode grunde til, at man i USA er imponeret over Danmarks sundhedsvæsen. Udviklingen inden for Elektronisk Patientjournal (EPJ) i Danmark - og især deling af data via MedCom og sundhed.dk – indeholder mange af de resultater, som USA med ”Meaningful use of EHR” stræber efter at realisere i de kommende år.

I 2007 var jeg sammen med amerikanske partnere involveret i et projekt, hvor man inspireret af sundhed.dk ønskede at etablere elektronisk deling af data imellem hospitaler og praktiserende læger. Efter en rigtig god start på projektet – og stor interesse fra de amerikanske aktører –strandede projektet på, at færre end fem procent af de praktiserende læger i den pågældende region havde indført et elektronisk praksissystem.

I visse dele af USA vil det derfor være en meget stor opgave at indføre elektroniske systemer hos alle sundhedsaktører, hvilket naturligvis er den første forudsætning for at kunne dele data i sundhedsvæsenet.

Muligheder for danske leverandører
Analytikere i USA forventer, at udveksling af data og deling af data vil være det højest prioriterede tema for ledere i det amerikanske sundhedsvæsen i 2015. Dette tematiseres både af Obamacare, men, påpeges det, også af stigende pres fra patienter, som ønsker elektronisk adgang til egne data.

Obamacares tilskud til ”Meaningful use of EHR” udgør 27 milliarder dollars, hvortil kommer de enkelte sundhedsaktørers egne investeringer. Disse massive investeringer har allerede ført til stor vækst blandt amerikanske leverandører af EPJ-systemer.

Udviklingen vil i de kommende år betyde store muligheder for danske leverandører inden for sundheds-it og velfærdsteknologi. Fordi vi i Danmark allerede er langt med at realisere de ambitioner, som man med Obamacare stræber efter at opnå, følger man udviklingen i Danmark med stor interesse, især når det kommer til udviklingen inden for anvendelse af elektroniske sundhedsdata, telemedicin og personlig medicin.

Indførelsen af Obamacara og de store forskelle imellem sundhedssystemerne i USA og Danmark betyder imidlertid også, at man som dansk leverandør på området skal være meget omhyggelig med at vælge det rigtige tidspunkt, og de rigtige partnere i USA, til sit indtog på det amerikanske marked.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Erik Henriksen

Adm. direktør, Healthcare Denmark
hd (Handelshøjskolen i Aarhus 1986)









0:000:00